Руслан Стефанчук: Минуло 78 років, і зло проривається знову, демонструючи усьому світові варварство росії-агресора

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
02 жовтня 2022, 14:55

 

Голова Верховної Ради України разом із Віце-спікеркою Сейму Республіки Польща Малгожатою Госєвською відкрили на Михайлівській площі Києва міжнародну польсько-українську виставку «Варшава-Маріуполь – міста руїн, міста боротьби, міста надії».

Експозиція складається з 16 пар світлин, які демонструють зруйновану столицю Польщі під час Варшавського повстання у 1944-ому році та Маріуполь і міста Київщини, які постраждали від російської агресії у 2022 році.

 

«Ця виставка не просто посвідчує те, що відбувалося і відбувається, вона  посвідчує спорідненість наших країн і наших міст», — підкреслив у виступі під час церемонії відкриття Руслан Стефанчук, подякувавши пані Віце-спікерці за ініціативу та підтримку виставки, яка «усьому світові демонструє варварство» росії-агресора.

За його словами символічним є те, що виставка була відкрита у Польщі 1 серпня — у річницю початку Варшавського повстання, а сьогодні, 2 жовтня, у дату його завершення, експозиція відкривається у Києві.

«Минуло 78 років, і зло, яке тоді пустило своє коріння, проривається знову: мирні українські міста — в руїнах, наповнюються кров`ю наших мирних мешканців. Причина цьому одна: хворі розуми, які вважають, що вони можуть вершити людські долі, рухати кордони й руйнувати міжнародний порядок», — закцентував Голова Парламенту України.

Водночас він наголосив, що виставка насамперед не про минуле, вона — про майбутнє.

«Після страшних руйнувань у 44-ому, сьогодні Варшава — одне з найкрасивіших міст Європи. Після нашої спільної перемоги, після звільнення прекрасного українського міста Маріуполя, воно також стане окрасою на березі моря, відродженою перлиною України», — висловив впевненість Руслан Стефанчук, закликавши при цьому польських друзів після перемоги відкрити ще одну виставку про Варшаву та Маріуполь, «як свідчення відродження міст, що зазнали удару з боку фашизму і рашизму».

Своєю чергою Віце-спікерка Сейму Республіки Польща Малгожата  Госєвська зазначила, що для неї велика честь відкривати цю виставку у Києві саме у дату завершення Варшавського повстання, яке стало символом героїзму польського народу. Героїзму, який сьогодні показує всьому світові й  український народ.

«Світлини виставки мають дуже сильний посил: попри те, скільки минуло часу, зло продовжує діяти. В Україні у 2022 році люди зазнають такого ж страждання, як поляки зазнавали у Варшаві в 1944-му. І це все через імперіалістичні амбіції російського агресора», — наголосила Малгожата  Госєвська, додавши, що наші народи мають разом протистояти поступу цього зла.

За її словами, світ довго не вірив, що жахіття Другої світової війни може повторитися знову: «Натомість, воно повторюється. Повторюється тому, що світ роками закривав очі і відгодовував державу-терориста, на перше місце ставив свої бізнес-інтереси і заплющував очі на знущання, ґвалтування і варварство».