Робоча група з підготовки комплексних пропозицій щодо внесення змін до законів України у сфері парламентського права проведе низку презентацій за участі міжнародних партнерів

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
02 жовтня 2022, 13:34

 

Відбулось чергове засідання Робочої групи з підготовки комплексних пропозицій щодо внесення змін до законів України у сфері парламентського права.

Протягом липня-вересня цього року в рамках Робочої групи працювали підгрупи за тематичними напрямами, зокрема щодо: приведення Регламенту Верховної Ради України у відповідність до Конституції, законодавча процедура, взаємовідносини Верховної Ради України та  Кабінету міністрів України, взаємодія коаліції та опозиції, питання правового регулювання статусу народного депутата України, етики парламентської діяльності.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко поінформував членів Робочої групи про ряд міжнародних зустрічей, які стосувались підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України, серед яких: зустріч з Петом Коксом, представниками Бюро демократичних інститутів прав людини (ОБСЄ), Генеральним Секретарем Європейського Парламенту Клаусом Велле, керівництвом Національного демократичного інституту в Україні.

Зокрема, за його словами, під час зустрічі з Петом Коксом «він схвально оцінив наш підхід по підгрупам, назвавши його корисною моделлю, яка має дати результати, і висловив бажання долучитися до презентацій підгруп».

Значну увагу було приділено парламентській реформі, стану виконання рекомендацій місії Пета Кокса щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України.

Голова Робочої групи запропонував протягом жовтня-листопада провести ряд відкритих презентацій діяльності підгруп із залученням внутрішніх і зовнішніх експертів, наукових установ.

Результатом цих презентацій мають стати конкретні законодавчі пропозиції щодо внесення змін до Регламенту, Закону України про Комітети ВРУ, Про статус НДУ, рекомендацій щодо внесення змін до Конституції України. Також, мають бути напрацьовані пропозиції щодо оновлення Постанови «Про заходи з реалізації рекомендацій щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України».

На кінець грудня, зазначив Олександр Корнієнко, потрібно фіналізувати напрацювання та презентувати результати роботи Робочої групи.