Україна є ключовою частиною європейської сім’ї народів, - Перший віцеспікер ЄП Отмар Карас

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
02 жовтня 2022, 10:17

 

 Візит делегації голів парламентських комітетів у європейських справах держав-членів Європейського Союзу, зокрема, Чехії, яка головує в ЄС, Австрії, Люксембургу, Естонії, Фінляндії, Данії, Словенії, Румунії, Німеччини та Віце-президента Європейського Парламенту до України є безпрецедентним і дуже важливим кроком підтримки України з боку країн-партнерів. На цьому наголосила голова Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України з Європейським Союзом Іванна Климпуш-Цинцадзе під час спільного з делегацією брифінгу для журналістів за підсумками візиту.

За її словами, йдеться не тільки про підтримку і вияв солідарності, а «про глибше занурення в наші завдання, які ми перед собою ставимо, про готовність допомогти нам на шляху до євроінтеграції».

Політикиня висловила переконання у необхідності адвокації України з боку європейського політикуму: «Переконана, що кожен і кожна з нас буде робити ще більше для підтримки України у своїх національних парламентах, переконуючи свої уряди для того, щоби ми мали для нашої перемоги більше зброї та фінансової підтримки, сильніші та потужніші санкції проти рф, які не можна обійти, допомогу від країн ЄС, а також систему покарання для країни-терориста та агресора – російської федерації».

«Чехія нині головує у ЄС і одним із наших пріоритетів є військова, політична, економічна та гуманітарна підтримка України. Це для нас є пріоритетом № 1. І якщо я кажу, що це пріоритет головування у ЄС, це означає також пріоритет усього Європейського Союзу», – заявив у відповідь очільник делегації, голова комітету з європейських справ Сенату Чеської Республіки Девід Смоляк.


Політик дав високу оцінку перемовинам з високопосадовцями, що відбулися в рамках візиту до України, серед яких Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, представники Уряду, віце-прем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, міністр оборони Олексій Резніков і заступник міністра закордонних справ Євген Перебийніс, який раніше був послом України у Чехії.

Саме під час візиту, зазначив Девід Смоляк, члени делегації дізналися про те, що Україна подала заявку на вступ до НАТО. «Це дуже важливий і символічний крок, і ми раді, що у цей день ми тут, в Україні, з людьми, які так само думають, як ми», – наголосив чеський політик.

Історичним назвав день подачі Україною заявки на вступ до НАТО Перший Віце-президент Європейського Парламенту Отмар Карас: «Сьогодні дійсно історичний день, якщо взяти до уваги ті рішення, які були прийняті в росії, в Україні, і ті  наслідки, які вони матимуть для континенту і всього світу».

Також, за його словами, візит історичний, оскільки «вперше Комітет, членами якого є представники, очільники комітетів з питань європейських справ країн-членів ЄС і Європейського Парламенту, проводить своє засідання у третій країні – країні-кандидаті на вступ в ЄС, спільно з представниками Парламенту цієї країни, представниками Верховної Ради і Уряду».

«Ще раз наголошую – таке відбувається вперше. І це є виявом нашої солідарності і нашої рішучості», – наголосив Отмар Карас і додав: «На цьому засіданні ми узгодили спільну Заяву, в якій сказано, зокрема, що ми підтримуємо розширену міжпарламентську співпрацю між нашими парламентами і Верховною Радою України. Європейський Парламент і деякі національні парламенти втілили цілий ряд рішень  на підтримку Верховної Ради».

При цьому він зауважив, що на основі результатів місії Генерального Секретаря Європарламенту Клауса Велле, і на основі результатів цього візиту  у понеділок (3 жовтня-ред.) буде прийнято  рішення щодо додаткових заходів підтримки: «Ми хочемо підтримати Верховну Раду у тому, що стосується розробки рішень і законодавства, а також посилення її інституційної спроможності на шляху до ЄС».

Разом із тим Перший віцеспікер ЄП наголосив, що незаконні псевдореферендуми, мобілізація в російській федерації, загроза використання росією ядерної зброї і риторика путіна свідчать про необхідність посилення санкцій проти російської федерації в усіх можливих сферах.

«У середу Європейська Комісія представила восьмий пакет санкцій. Ми маємо продовжувати підтримувати Україну на фінансовому, гуманітарному, військовому рівнях, а також у тому, що стосується розробки законодавства», – підкреслив Отмар Карас і констатував: «Тільки будучи об’єднаними і рішучими, ми можемо вистояти в Європі і за її межами. Ми не визнаємо жодної анексії території України. Це конфлікт, який означає: мир або війна, демократія проти диктатури, свобода проти репресій. Ми маємо зробити все можливе для підтримки наших цінностей, правовладдя для забезпечення демократії».

«Європейський Союз і парламенти його країн-членів твердо стоять з Україною проти агресора. Україна є ключовою частиною європейської сім’ї народів», – наголосив Перший віцеспікер ЄП Отмар Карас.

Учасники брифінгу оголосили для преси спільну заяву, у якій, зокрема йдеться: «Ми закликаємо партнерів дати зрозуміти росії, що єдиною відповіддю на її спроби анексії, шантажу та ультиматумів буде посилення підтримки України, щоби вона взяла гору над агресором».