Давид Арахамія: Українська парламентська делегація у США працює над тим, щоб наша держава якнайшвидше отримала обіцяну зброю

29 вересня 2022, 20:05

 Виробники зброї не були готові до масових замовлень, тому постачання окремих видів може розтягнутися на тривалий час. Для пришвидшення процесу українська сторона пропонує піти шляхом так званих «свопів» – обмінів.

Про це повідомив очільник української парламентської делегації у США, голова депутатської фракції «Слуга Народу» Давид Арахамія.

«Будь-яка закупівля – це мінімум шість місяців, а максимум – це півтора-два роки. Нас це не влаштовує, тому ми зараз працюємо на рівні парламенту США, щоб робити так звані «свопи» - обміни: ми забираємо вже готову зброю, навіть якщо вона й була в користуванні. Вона вже є в наявності, ми її забираємо безпосередньо з армії, а потім армія отримає нові зразки, коли виробники матимуть можливість здійснити постачання», – пояснив політик.

Він додав, що це виграшна ситуація для обох сторін, оскільки американська армія отримає нову зброю, а ми негайно матимемо необхідні нам зразки.

Зокрема, за словами Давида Арахамії, зараз «зі скрипом» ідуть перемовини стосовно HIMARSів, про передачу яких було оголошено напередодні. Україна хоче отримати обіцяні установки вже зараз саме за такою схемою обміну.