Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук вшанував пам’ять жертв масових розстрілів у Бабиному Яру

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
29 вересня 2022, 17:30

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, спільно з Головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве, вшанував 81-ші роковини трагедії Бабиного Яру біля пам’ятника жертвам масових розстрілів на території Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр».

«Мабуть людство не дуже добре зрозуміло урок «ніколи знову». Дехто вирішив, що «ніколи знову» — це «можемо повторити».

Ми бачимо звірства, які сьогодні чиняться на території України через 81 рік, бачимо геноцид українського народу. Тому саме зараз ми тут разом, щоб наші парламенти чітко сказали: «Ні, такого більше не може бути»», — зазначив Руслан Стефанчук під час церемонії вшанування.

Голова Національних зборів Франції Яель Брон-Піве підкреслила, що для неї та її колег було важливо прийти саме у цей день, в роковини трагедії, на місце злочину.  

«Наш спільний обовязок — зробити все, аби ніколи не зникла память про те, що відбулося в цих місцях у минулому столітті.  Маємо зробити все належне для того, аби такі жахіття й трагедії ніколи не повторювалися. «Ніколи знову» — ми памятаємо про це і намагаємося виконувати», — наголосила Яель Брон-Піве, підкресливши, що  ніяка війна не може виправдати подібні злочини, як і війна в Україні, яка мусить бути зупинена.

Спільно із французькою колегою Голова Парламенту України поклав квіти до пам’ятника жертвам трагедії та відвідав різні локації Національного історико-меморіального заповіднику «Бабин Яр»: дзеркальне поле, «Стіну плачу» Марини Абрамович, інсталяцію «Чорний куб часу», присвячену 81-м роковинам трагедії Бабиного Яру.

Також парламентарії  спільно запалили лампадку біля меморіального знаку «Менора» на знак вшанування пам’яті жертв Голокосту в Україні.