Експорт української агропродукції до країн ЄС перевищує довоєнний рівень

Інформаційне управління
29 вересня 2022, 14:30

 
 

Війна – це шок для економіки та країни в цілому. Бойові дії та блокування перевезень Чорним морем, яким здійснювалася більшість експортних поставок, призвели до логістичних проблем. Але попри військову агресію рф Україні вдалось відновити експорт аграрної продукції для забезпечення продовольчої безпеки в ЄС та світі, інформують у Комітеті з питань аграрної та земельної політики.

Так, майже за два місяці роботи «зернового коридору» з українських портів вийшли 235 суден з 5,4 млн тонн агропродукції, призначеної для країн Азії, Європи та Африки. Тільки за 27-28 вересня відбувся вихід 9 балкерів – кейпсайз з портів Великої Одеси з 345 тис. тоннами агропродукції та з портів «Чорноморськ» і «Південний» – 4 судна з 115 тис. тоннами агропродукції.

На сьогоднішній день торгівля між Україною і Європейським Союзом фактично відновилася. У серпні експорт в ЄС становив 90% рівня експорту, зафіксованого у серпні 2021 року. А за три квартали 2022 року Україна експортувала до ЄС навіть на кілька відсотків більше, ніж за І-ІІІ квартали 2021 року.

Торговельній активності українських експортерів сприяла ціла низка кроків, здійснених країнами ЄС та Урядом України. Зокрема, скасування квот та мит Європейським Союзом спростило експорт аграрної продукції. Надзвичайно сприяли пожвавленню торгівлі «лінії солідарності», започатковані Єврокомісією для України, та посилення спроможності митної інфраструктури.

Також, з 1 жовтня запрацює «митний безвіз», тобто набудуть чинності для України Конвенція про процедуру спільного транзиту та Конвенція про спрощення формальностей у торгівлі товарами. Що дозволить вантажам ще швидше проходити кордони між Україною та країнами ЄС.

Однак, в цілому рівень українського експорту, в порівнянні з довоєнним, скоротився майже вполовину. Якщо у січні-лютому 2022 року Україна експортувала щомісячно на рівні 6 млрд доларів і більше, то приблизний результат за вересень становитиме 3,4 млрд доларів.

Найбільше скоротився експорт до держав Північної Африки та Азії. І зараз він відновлюється лише в контексті зернової ініціативи та відкриття портів. Також повністю припинена торгівля з російською федерацією та республікою білорусь.

Український бізнес достатньо свідомо на практиці застосовував розрив торгових відносин з російською федерацією. В перші тижні війни Уряд України повністю заборонив імпорт з рф як відповідь на агресію. А зараз для того, щоб посилити санкційний тиск та водночас забезпечити правові підстави для українських компаній, що мали контрактні зобов’язання, запроваджено заборону на експорт.