Проект Державного бюджету України на 2023 рік максимально зберігає видатки на соціальний захист та підтримку

Інформаційне управління
29 вересня 2022, 13:46

 

28 вересня 2022 року під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів народні депутати України - члени Комітету заслухали доповіді центральних органів виконавчої влади щодо обсягу видатків на соціальну сферу, передбачених у проекті Закону про Державний бюджет України на 2023 рік (реєстр. №8000).

Зазначалося, що однією із важливих складових Державного бюджету України на 2023 рік є визначення пріоритетів бюджетного фінансування, спрямованих на забезпечення обороноздатності держави (50% всіх видатків бюджету) та державних соціальних гарантій, соціальної підтримки населення. «35% видатків бюджету передбачені на соціальну сферу. В 2023 році закладений аналогічний обсяг витрат на соціальну сферу, як це було у 2022 році. На минулий рік передбачалося 402 млрд. грн. Загальний обсяг відповідних видатків на 2023 рік заплановано на рівні 405, 2 млрд. грн», - розповіла Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович.

У законопроекті максимально збережені видатки на соціальний захист та підтримку (зокрема, пенсії, субсидії, підтримку ВПО та малозабезпечених), зарплати медичним працівникам та працівникам освіти, стипендії студентам. «Соціальні видатки для нас є першочерговим сьогодні, – після оборони та національної безпеки», – повідомив директор департаменту видатків бюджету соціальної сфери Міністерства фінансів України Сергій Діденко.

За словами Голови Комітету Галини Третьякової пріоритет в соціальній політиці буде віддаватися тим, «хто залишився внаслідок війни без нічого». «46 стаття Конституції має працювати. Проектом бюджету передбачена універсальна соціальна виплата, що дає можливість допомогти кожному українцю, який знаходиться в стані бідності, в той чи інших момент. Цю виплату Міністерство соціальної політики України планує запровадити з квітня 2023 року», - зазначила у своєму виступі пані Третьякова. Універсальна соціальна допомога, що адресно надаватиметься громадянам, які потрапили у складні життєві обставини внаслідок війни, виступатиме основним засобом подолання бідності та реагування на складні життєві обставини. Запровадження відповідної допомоги дозволить, зокрема, суттєво підвищити пенсії для понад 55 % українських пенсіонерів.

Нагадаємо, що відповідно до 46 статті Конституції України, громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом. Це право гарантується загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення; створенням мережі державних, комунальних, приватних закладів для догляду за непрацездатними. Відповідно до основного Закону країни, пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом.

Водночас в умовах широкомасштабної військової агресії росії проти України та окупації агресором промислових регіонів, відбулося скорочення економічної активності на ринку праці, тому у зв’язку зі зменшенням надходжень до Державного бюджету гарантувати виконання норм Конституції України нашій державі допомагає та допомагатиме численна кількість міжнародних партнерів та донорів, які стоять пліч-о-пліч з нашою країною в складний період. «Бюджет - військовий, його можна гнучко переглядати. Ми прогнозуємо надходження від наших міжнародних партнерів. Активно ведуться відповідні перемовини. Ми обговорюємо прямі трансферти відповідних допомог в наш бюджет для покриття соціальних видатків, відповідно до чинного законодавства», - сказала Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович.

Тож, навіть в умовах війни вимоги конституційних засад функціонування України як соціальної держави дотримуються.

Варто зазначити, що Міністерство соціальної політики України об’єднало десятки бюджетних програм у соціальній сфері відповідно до цілей Міністерства на 2023 рік. «Це підтримка осіб похилого віку, підтримка людей, які опинилися в складних життєвих обставинах, підтримка малозабезпечених громадян, зокрема, захист від потрапляння в стан бідності, підтримка сімей та дітей, підтримка осіб з інвалідністю, - зазначила пані Міністр - нова структура бюджетних видатків є прозорою. Соціальні програми структуровано за отримувачами, що дає розуміння, скільки коштів держава витрачає на кожну категорію».

Що стосується підтримки малозабезпечених родин, то проект Державного бюджету України на 2023 рік передбачає відповідні видатки, зокрема, на виплату державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, а також на житлові субсидії та пільги.

Якщо зупинитися на державній політиці щодо соціального захисту дітей та сімей, то важливими напрямками в діяльності Міністерства соціальної політики України на 2023 рік є подолання демографічних викликів; стимулювання громадян до повернення з-закордону; пошук нових родин для дітей, які втратили батьків у війні; реалізація проекту Є-усиновлення; влаштування дітей у прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу, малі групові будинки з метою деінституціалізації; будівництво та ремонт приміщень для прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу.

У 2023 році діяльність Міністерства соціальної політики України також буде спрямована на спрощення отримання особами з інвалідністю додаткових допоміжних засобів реабілітації. «Сума на це в бюджеті суттєво збільшується. Наразі мова про 2,8 млрд грн. Активно працюємо з донорами, щоб максимально забезпечити нашим людям, які втратили кінцівки високотехнологічні якісні протези та ортези та інші допоміжні засоби реабілітації», - розповіла Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович.

Завдяки передбаченим бюджетним видаткам продовжиться впровадження Єдиної інформаційної системи соціальної сфери. Це необхідно для максимального переведення процесу взаємодії громадян з державою щодо питань надання соціальних допомог та соціальних послуг в електронну форму, що, зокрема, спростить процеси адміністрування соціального захисту та прискорить призначення допомог.

Щодо соціального захисту осіб, які потрапили у складні життєві обставини, то планується розвиток та розширення надання соціальних послуг для цієї категорії громадян, зокрема, в частині супроводу у виведенні цієї категорії громадян на ринок праці.

«Зважаючи на наслідки вторгнення росії на територію України ринок праці в 2023 році буде відновлюватися повільно. Тому багато нашої політики буде побудовано на тому, щоб створити якомога кращі умови для бізнесу щодо збереження та створення нових робочих місць, а також стимулювання населення до самостійної економічної активності та сприяння продуктивній зайнятості населення, - повідомила Комітету заступник Міністра економіки України Тетяна Бережна. - Також існує грантова програма Є-робота. Завдяки їй ми прогнозуємо створення 300 тисяч робочих місць. Переможці програми вже отримали 100 мільйонів гривень. За ці кошти вони мають створити робочі місця. Грантові кошти повернуться податками з праці. Крім того, багато питань на ринку праці буде вирішено прийнятим Верховною Радою України законопроектом за номером 6067».

Нагадаємо, що 21 вересня 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці» (законопроект за реєстр. № 6067). Законодавчі нововведення, зокрема, передбачають низку програм підтримки бізнесу під час працевлаштування деяких категорій населення; додаткові можливості отримання статусу безробітного особами, які перебувають на територіях, на яких ведуться бойові дії, та у яких не розірвані трудові договори з роботодавцем; сприяють особам з інвалідністю на ринку праці в Україні.

Голова Комітету Галина Третьякова також вважає за потрібне передбачити чинним законодавством дозвіл домогосподарствам України здійснювати економічну діяльність без реєстрації. «Це в тому числі і фермерство. Буде створено купа робочих місць. Багато вже домогосподарств провадять таку діяльність. Але такі робочі місця не обраховуються», - сказала пані Третьякова.

Комітет також заслухав інформацію Міністерства у справах ветеранів України щодо соціальної підтримки ветеранів війни у 2023 році. За словами першого заступника Міністра у справах ветеранів України Олександра Порхуна, потреби Міністерства у справах ветеранів України на 2023 рік для забезпечення соціального захисту ветеранів враховано в проекті в повному обсязі. «Зазначені державні кошти дозволять в наступному році забезпечити 2843 родини квартирами (безпосередньо з категорії учасники бойових дій, осіб з інвалідністю 1-2 групи і членів родин загиблих Захисників та Захисниць України). Також передбачені кошти для початок будівництва Національного меморіального військового кладовища. Виділені кошти і на надання послуг з психологічної реабілітації. Ми прогнозуємо надати психологічну реабілітацію 40 тисячам громадян. Завдяки коштам бюджету понад 12800 осіб отримають у 2023 році санаторно-курортне лікування. Є видатки і на професійну переадаптацію. Понад 5260 учасників бойових дій зможуть перенавчитися або здобути вищу освіту», - розповів Олександр Порхун, додавши, що проект Державного бюджету України передбачає кошти на Український ветеранський фонд, який займається розвитком програм для забезпечення ветеранського підприємництва, а також на участь поранених військових та ветеранів у міжнародних спортивних змаганнях «Ігри нескорених» та «Ігри Воїнів».

Проект Державного бюджету України на 2023 рік серед іншого передбачає видатки на нову програму «Виплата одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті) або інвалідності деяких категорій осіб відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Отже, незважаючи на воєнний стан Кабінет Міністрів України вчасно подав проект Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік».

Заслухавши інформацію центральних органів виконавчої влади, Комітет вирішив інформацію Міністерства соціальної політики України, Міністерства економіки України, Міністерства у справах ветеранів України, Міністерства фінансів України та Пенсійного фонду України щодо передбачених видатків у проекті Державного бюджету на 2023 рік взяти до відома.