Комітет з питань енергетики та ЖКП: Для проходження цієї зими Європі вистачить палива без поставок з росії

Інформаційне управління
28 вересня 2022, 17:55

 

 

Дослідницька служба BloombergNEF підрахувала, що тих обсягів скрапленого газу, які Європа наразі імпортує, може вистачити для виробництва електроенергії, аби компенсувати закупівлю російського газу.

Європа може імпортувати майже на 40% більше скрапленого газу протягом майбутньої зими, ніж минулого року, цих поставок достатньо, щоб покрити повну зупинку потоків російських трубопроводів з 1 жовтня.

Щоб отримати додаткове паливо, Європі доведеться купувати на ринку на 90% більше СПГ, ніж вони законтрактували.

Нагадаємо, що на тлі побоювань, що росія може припинити постачання газу, Рада Європейського Союзу затвердила регулюючий документ про скорочення попиту на газ в ЄС на 15% цієї зими. Країни-члени ЄС скоротять свій попит на газ на 15% порівняно із середнім споживанням за останні п'ять років у період з 1 серпня 2022 року по 31 березня 2023 року.

За словами Президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн, через шість-сім місяців Європа повністю позбудеться залежності від російських викопних енергоресурсів.

За її словами, від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, Європейському Союзу вдалося забезпечити загальне скорочення частки російського імпорту газу з 40% до 9%.

«Ми перейшли від росії до інших надійних постачальників, як, наприклад, Сполучені Штати, Норвегія, Азербайджан, Алжир та інші. Насправді сьогодні Норвегія постачає більше газу в Євросоюз, ніж росія. І ті поставки газу, які нам росія скоротила, ми повністю компенсували за рахунок інших надійних постачальників», - сказала Президентка Єврокомісії.

Раніше Голова Комітету з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус зазначав, що майбутня зима буде непростою для Європейського Союзу, але в подальшому Європа відчує значне економічні покращення, адже позбудеться енергетичного диктатора, який маніпулює як не фізичними поставками, так цінами.