Комітет з питань здоров’я нації підтримав проект Закону про Державний бюджет України на 2023 рік в частині охорони здоров‘я

Інформаційне управління
28 вересня 2022, 17:30

 
 

Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування на своєму засіданні розглянув проект Закону про Державний бюджет України на 2023 рік, № 8000.

Голова Комітету Михайло Радуцький під час розгляду законопроекту наголосив, що Бюджет на 2023 рік – це бюджет воюючої країни. «Тому пріоритет фінансування нам зрозумілий. Однак, охорона здоров’я залишається серед основних пріоритетів держави поряд з національною безпекою і обороною та соціальним захистом населення», — сказав Михайло Радуцький.

Він зазначив, що загальні видатки Державного бюджету на охорону здоров‘я дещо зменшились в порівнянні з минулим роком, проте Уряд максимально намагався зберегти обсяг фінансування галузі.

Заступник міністра охорони здоров’я Петро Ємець поінформував, що бюджет на охорону здоров‘я становить 206 млрд грн (3,2% від ВВП). Він менший, ніж у 2022 році, який був 221 млрд грн.

При цьому, Петро Ємець наголосив, що видатки на заробітну плату у закладах охорони здоров‘я та на комунальні послуги не зменшуватимуться.

Михайло Радуцький зазначив, що за словами міністра економіки Сергія Марченка, у разі збільшення надходжень донорських коштів та у разі повернення до нормального життя, бюджет буде переглядатись та збільшуватись.

Також депутати підтримали проект Закону № 8035, який системно пов’язаний з проектом бюджету на 2023 рік, з пропозиціями Комітету.

Голова Комітету запропонував виключити положення, яким визначені Законом про державні фінансові гарантії норми щодо фінансування ПМГ на рівні не нижчому 5% ВВП та розрахунку тарифів на медичні послуги з урахуванням компоненту оплати праці медиків не менше 250 відсотків середньої заробітної плати будуть визначатися, виходячи з наявних фінансових ресурсів в розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів. 

Також депутати розглянули проект Закону № 6364 щодо застосування сучасних підходів до профілактики, тестування і лікування ВІЛ-інфекції відповідно до керівних документів ВООЗ.

Народний депутат Лада Булах зазначила, що прийняття законопроекту дозволить налагодити ефективну систему протидії ВІЛ, сприятиме ранній діагностиці ВІЛ-інфекції і дестигматизує і людей, які живуть з ВІЛ, і саме захворювання.

За наслідками обговорення Комітет рекомендував Верховній Раді України проект Закону України № 6364 за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу.

Також депутати підтримали проект Закону № 0168 про вихід з Конвенції про передачу осіб, які страждають психічними розладами, для проведення примусового лікування, поданий Президентом України.

Як поінформував Михайло Радуцький, законопроектом Президент пропонує вийти державі Україна з Конвенції про передачу осіб, які страждають психічними розладами, для проведення примусового лікування, з огляду на те, що сторонами цієї конвенції є країни СНД, а координатором СНД до тепер залишається росія, яка веде війну проти України, а також враховуючи низьку інтенсивність правових відносин України з державами – учасницями у цій сфері.

Крім того, депутати затвердили Звіт про роботу Комітету за період сьомої сесії.