Найкраща реакція світу на псевдореферендуми – нові санкції проти РФ і зброя для України, – голова Постійної делегації України у ПА НАТО Єгор Чернєв

Інформаційне управління
28 вересня 2022, 14:00

 
 

Псевдореферендуми, які влаштувала Росія на тимчасово захоплених територіях України, – це абсолютний правовий нігілізм, тож окупанти можуть «малювати» будь-які результати. Нічого нового вони не змогли вигадати. Це той самий сценарій, який ми вже проходили у так званих ЛДНР та в окупованому Криму.

Про це заявив народний депутат, голова Постійної делегації України у Парламентській Асамблеї НАТО Єгор Чернєв.

На його думку, мобілізація в РФ і псевдореферендуми можуть бути своєрідним «спусковим гачком» для ухвалення рішень наших західних партнерів щодо надання Україні додаткового озброєння.

«Санкції проти Росії та зброя для України – це те, що нам зараз потрібно. Кращої реакції на псевдореферендуми не може бути. Нам потрібно більше артилерії, щоб «перемолоти» ті нові військові формування, які будуть на лінії фронту. Необхідне розширення номенклатури зброї – це далекобійні ракети ATACMS, за допомогою яких ми зможемо здійснювати вогневий контроль логістичних ланцюжків на великій території… Танки й літаки – теж на порядку денному. Ми наголошуємо, що їх передача дозволить нам пришвидшити нашу перемогу й закінчити війну», – сказав народний депутат.

Водночас він додав, що Російська Федерація з усіх можливих варіантів завжди обирає найпідліший. Що стосується окупованих територій, то найпідлішим може бути призов наших українських громадян до російської армії.

«Краще виїхати на підконтрольну Україні територію. Якщо ж людина буде мобілізована й потрапить на передову, то єдиний шлях – здаватися. Ми про це постійно говоримо не лише українським громадянам, а й тому «гарматному м'ясу» із російськими паспортами, яке зараз набирають по всій території РФ. Ці люди явно не горять бажанням воювати й мотивації у них нуль. У разі здачі їм буде збережено життя. Крім того, усі військовополонені у нас утримуються згідно з Женевськими конвенціями. Також полонені можуть відмовитися від обміну й залишатися на території України до закінчення війни», – зазначив народний депутат.

Він наголосив, що для України ні проведення окупантами псевдореферендумів, ні оголошена в Росії мобілізація нічого не змінює – ми так само проводитимемо контрнаступальні дії та звільнятимемо наші території.