Руслан Стефанчук: На шляху євроінтеграції Верховна Рада України націлена виключно на одне — на результат

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
28 вересня 2022, 12:12

 

На шляху євроінтеграції Верховна Рада України націлена виключно на одне — на результат. На цьому Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук наголосив під час зустрічі з Комісаром ЄС з політики сусідства та переговорів щодо розширення Олівером Варгеї.

Він проінформував високого гостя про роботу Парламенту над євроінтеграційним треком, зокрема, що стосується судової реформи та сфери боротьби з корупцією.    

«Це призначення спеціального антикорупційного прокурора та Генерального прокурора, ухвалення Антикорупційної стратегії на 2022-25 роки та обрання двох членів ВРП за квотою Парламенту. Крім того, вже ухвалений відповідний закон на виконання вимог, які стосуються ФАТФу, в першому читанні прийнято законопроекти про вдосконалення процедури конкурсного відбору суддів до КСУ та про медіа», — повідомив Руслан Стефанчук, додавши, що наступне першочергове завдання на виконання вимог Європейської Комісії — це законопроект про національні  спільноти, до якого Парламент вже очікує висновки експертизи інституцій Євросоюзу.  

Він також розповів, що відбувається активна спільна робота з Урядом  щодо адаптації українського законодавства до європейського, для чого Парламент вже вніс відповідні зміни Постановою і готує зміни до Регламенту, за якими відповідні законопроекти будуть розглядатися у нас за процедурою так званого «фаст треку».

«Для нас дуже важливо посилити конституційну спроможність Верховної Ради України. Ми створили відповідні підкомітети в усіх комітетах Парламенту, які будуть займатися євроінтеграційним напрямом законодавчої діяльності, для підготовки законопроектів належної якості, що дасть можливість їх пришвидшеного розгляду», — акцентував Голова Верховної Ради України.

Він також закликав європейських колег до активного сприяння у координації цієї діяльності на рівні Єврокомісії для швидкого проходження необхідної експертизи наших законопроектів.

«Ми також сподіваємося на здійснення Єврокомісією оцінки виконання Україною рекомендацій вже у грудні. Для нас це важливо, тому що Верховна Рада України націлена виключно на одне — на результат. Ми очікуємо підтримки і Єврокомісії, і Євроради, і будемо вдячні за використання всіх ваших можливостей з тим, щоби допомогти Україні у цьому треку», — звернувся до європарламентаріїв Голова Верховної Ради. 

Своєю чергою Комісар ЄС з політики сусідства та переговорів щодо розширення Олівер Варгеї зазначив, що новий  статус України як кандидата на членство в ЄС означає посилення співпраці з ЄС та  поглиблення діалогу з різними частинами України як держави. І у цьому відношенні роль українського Парламенту є визначальною.  

«Практично впровадження всіх реформ в Україні залежить від Парламенту.  І ми готові надавати значно більшу допомогу для того, щоби ці завдання виконувалися, і виконувалися правильно. Мова йде про повну адаптацію України до законодавства ЄС. Це непросто, і ми готові посилити нашу співпрацю з вами, зокрема, на експертному рівні», — запевнив українських колег Олівер Варгеї.

Він наголосив на тому, що жодна країна ще не набувала членства в ЄС так, як Україна — в умовах повномасштабної агресії.

«З одного боку — Україна бється у цій війні, з іншого – ви впроваджуєте реформи. Але навіть за цих обставин важливо, щоби ці реформи мали високу якість і відповідність, щоби ми побачили їх стійкий результат. І ми готові вам у цьому допомогти», — наголосив  Комісар ЄС Олівер Варгеї.