Олександр Корнієнко: Всі розуміють, що у сучасному правовому світовому полі немає місця шантажу, який влаштувала росія

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
26 вересня 2022, 14:21

 

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко в ефірі телемарафону «UA разом» прокоментував кроки України та міжнародної спільноти у понесенні росією відповідальності за проведення фейкових референдумів на тимчасово окупованих територіях  України. 

За його словами, велика робота ведеться не тільки на громадянському рівні, коли підписуються відповідні петиції із закликами про виключення росії з Ради безпеки ООН. Держава також робить свою глобальну роботу дипломатичними шляхами та можливостями, що має великий відгук серед наших міжнародних партнерів.

«Думаю, це знайде своє відображення на найближчому засіданні Ради безпеки ООН, яке ініціювала Україна для  обговорення псевдореферендумів», — заначив Олександр Корнієнко, додавши, що ці «вистави» навіть «псевдореферендумами» важко назвати, оскільки проводяться вони не просто з порушенням усіх прав людини, а й повністю ігнорують міжнародні правила та закони. 

Він нагадав про дискусію щодо незаконності місця росії у Раді безпеки ООН. І сьогодні Україна працює на всіх фронтах, аби рішення країни-терориста в організації не мали законної сили. За словами Олександра Корнієнка, важливим у цій кампанії України стало питання залучення лідерів інтелектуальної думки, філософів та громадських діячів. 

«Розгорнута ціла кампанія. Ми з колегами у Парламенті ініціювали звернення до світових інтелектуалів, таких як Тімоті Снайдер, Френсіс Фукуяма, щодо роз’яснення і запуску дискусії на рівні мислителів — чи росія взагалі має право там знаходитися», — зауважив Перший віцеспікер українського Парламенту.

Відповідаючи на запитання, скільки потрібно часу на те, щоби росію вигнали з ООН, Олександр Корнієнко зазначив, що це залежить від того, наскільки світ буде готовий швидко визнати дії росії так, як це визнаємо ми.  

«Усі країни мають консолідуватися. Я не думаю, що комусь у світі подобається, що відбувається «брязкання» ядерною зброєю, захоплення територій, псевдореферендуми тощо. Наші основні партнери в усьому світі  кажуть прямо, що це війна, яку треба зупиняти. Всі розуміють, що у  сучасному правовому світовому полі немає місця шантажу, який влаштувала росія. Тому тут питання часу і юридична оцінка дій росії обовязково буде», — підкреслив Олександр Корнієнко. 

Він також наголосив, що наша головна мета — не просто забрати у росії право перебувати в ООН, а, насамперед, притягти її до відповідальності. І це, підкреслив Корнієнко, може стати першим кроком до глобальних змін у геополітиці історії, зокрема, реформування Радбезу ООН як органу в цілому.

«Важливий символічний елемент цього: росія стане просто країною-вигнанцем, країною-ізгоєм, щоби зрозуміліше було росіянам. У такої країни зникають будь-які перспективи надалі зберігати паритети у торгівлі, взаємодії з іншими країнами. Там недалеко й прийняття статусу країни-спонсора тероризму. Ми цього вимагаємо вже дуже давно»,— акцентував насамкінець Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.