Іванна Климпуш-Цинцадзе: Якщо кордони рф не будуть змінені — ми зіткнемося з новою загрозою з боку росії

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
23 вересня 2022, 17:00

 

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе взяла участь у публічній дискусії Українського кризового медіа-центру «Нові виміри регіональної безпеки».

Іванна Климпуш-Цинцадзе переконана, що вже зараз світ має працювати над створенням нової формули безпеки: «Після завершення цієї війни, якщо внутрішній устрій та кордони росії не будуть змінені, ми через деякий час знову зіткнемося з новою загрозою з боку російської федерації. Тому ми маємо творити нову формулу безпеки». Голова Комітету вважає, що без участі у європейських та євроатлантичних безпекових форматах важко говорити про одностороннє відстоювання безпеки. Навіть міграційна криза, спровокована війною, коли мільйони українців змушені були шукати захисту в Європейському Союзі, довела — вирішити такі великі виклики у двосторонньому форматі з сусідами було би складно. Євросоюз задіяв Директиву ЄС, яка врегулювала перетин українцями кордону ЄС, а також дала можливість українським громадянам отримати тимчасовий захист на території Європейського Союзу. «Виклики, з якими ми стикаємось, потребують не регіональних, а глобальних відповідей», — наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона також упевнена, що настав час перезавантажити міжнародні інституції, які показали свою неспроможність і недієздатність у війні росії проти України. Йдеться і про Організацію Об'єднаних Націй, і про регіональні об’єднання, як-от Рада Європи чи ОБСЄ. «Формати стримування військової агресії, збройних атак, порушення регіональної безпеки потребують надрегіональної відповіді», — наголосила голова Комітету. Зміцнення горизонтальних зв’язків між країнами, на її думку, — це добре, але загальні інструменти дієвої протидії конфліктам суто на регіональному рівні не вдасться знайти. Навіть чорноморська безпека без задіяння механізмів НАТО та європейських механізмів не може бути гарантованою, переконана Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Голова Комітету також нагадала учасникам дискусії про те, що Україна собою зараз стримує агресора, який є загрозою глобальному порядку і усій світовій безпеці. Тому партнери України, не мають права втомлюватися, так само, як не мають права не надати Україні додаткове озброєння для захисту: «Це допоможе зберегти життя і покласти край цій війні».

Що стосується того, чи зможе Україна стати лідером у регіоні після закінчення війни, Іванна Климпуш-Цинцадзе переконана, що підвалини цього закладено уже сьогодні.