Робота наглядових рад держпідприємств потребує особливої процедури на час війни – заступниця Голови Комітету з питань економічного розвитку Роксолана Підласа

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
23 вересня 2022, 16:59

 

Заступниця Голови Комітету з питань економічного розвитку Роксолана Підласа взяла участь в обговоренні викликів корпоративного управління під час круглого столу «Українські держпідприємства під час війни».

За словами Роксолани Підласи, робота державних підприємств в умовах воєнного стану потребує особливої процедури, яка, зокрема, передбачає швидше ухвалення рішень, можливість для держави перерозподіляти повноваження між директором та наглядовою радою, можливість звільняти та призначати членів наглядової ради, якщо така рада не виконує свої функції належним чином.

«Комітет з питань економічного розвитку ініціював та запровадив на час воєнного стану особливі процедури у сфері публічних закупівель, приватизації, готує зміни у сфері дерегуляції, - розповіла народна депутатка України. – Ці механізми працюють дуже добре. Наприклад, за новими правилами держава вже провела 2 успішні приватизаційні аукціони на 70 млн грн і 150 млн грн. Обидва аукціони показали високу конкуренцію».

Водночас, як зауважила Роксолана Підласа, Верховна Рада України залишається прихильником принципів корпоративного управління ОЕСР, які є основою реформи управління державною власністю.

«Ми не хочемо від них відмовлятися в довгостроковій перспективі, але будемо відверті: принципи ОЕСР писались на мирний час і вони не зовсім добре працюють під час війни», - підкреслила Роксолана Підласа.

Також заступниця Голови Комітету пообіцяла, що законодавча ініціатива щодо особливостей корпоративного управління на час дії правового режиму воєнного стану буде зареєстрована найближчим часом.