На деокупованих територіях надважливо швидко відновити державність та надати людям можливість повернутися до своїх домівок, – Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
23 вересня 2022, 16:09

На деокупованих територіях надважливо швидко відновити державність та надати людям можливість повернутися до своїх домівок.

«Процеси вже йдуть. Єдиний шлях зараз – це відновлення державності, роботи державних сервісів і служб – екстрених і постійних. Це, звичайно, введення військових адміністрацій. Адже і на Харківщині, і на Херсонщині деякі ради громад і органи місцевого самоврядування сьогодні не є навіть повноважними, враховуючи те, що там була певна кількість, на жаль, зрадників, а частина людей втекла від війни», – зауважив Перший віцеспікер українського Парламенту під час брифінгу в Медіацентрі «Україна – Укрінформ».

Він зазначив, що після перебування «асвабадітєлєй» державні органи деокупованих територій потрібно відбудовувати фактично з нуля. Спочатку це буде відбуватися через військові адміністрації, головним завданням яких буде зробити ці території безпечними та придатними для проживання для українців, які повертатимуться додому.

«Має розпочатися аварійна відбудова на мінімальному рівні. Чи встановлення сполучення, як було, наприклад, одразу після звільнення Куп’янська, коли «Укрзалізниця» встановила з містом залізничне сполучення. У бюджеті Уряд заклав близько 27 мільярдів саме на такі «гарячі» проекти по відновленню окупованих раніше територій. Це побутові речі – десь вікна вставляти, десь дорогу відновлювати чи міст, налагоджувати комунікації. Це все Уряд оперативно робитиме за допомогою інструменту військових адміністрацій», повідомив Олександр Корнієнко.