Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики інформує: 150-річний ювілей видатної української співачки Соломії Крушельницької відзначається усім світом

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
23 вересня 2022, 12:30

 
150 років тому, 23 вересня, народилася славетна українська співачка, що своїм талантом підкорила увесь світ, — Соломія Крушельницька.

Ще за життя Соломія Крушельницька була визнана найвидатнішою співачкою світу. Її успіх на оперних сценах став успіхом і визнанням української музики. Незрівнянне лірико-драматичне сопрано Соломії діапазоном майже в три октави є унікальним явищем в історії вокального мистецтва. Соломія Крушельницька й донині є символом української оперної сцени. Її голос полонив шанувальників з країн Європи, Америки, Африки… З нею залюбки співали уславлені світові співаки. Італійський композитор Джакомо Пуччіні подарував співачці свій портрет з написом «Найпрекраснішій і найчарівнішій Баттерфляй».

Образ Соломії є уособленням справжньої жіночої вроди, великого таланту і рідкісної природи голосу. Голосу, що вражав, полонив, бентежив… Один раз почувши, його вже годі було забути.

Соломія Крушельницька знана також як неперевершена камерна співачка. Вихована на українській народній пісні, вона зробила її невіддільною від своєї особистості. З рідною піснею нерозривно пов’язаний її щирий патріотизм, її незламна вірність Україні. «Я мала хвилини великої насолоди, коли могла чужинцям показати красу наших народних пісень. Ці пісні були сильнішим доказом нашої високої культури, ніж факти з нашого славетного минулого або тридцять мільйонів населення. Українські пісні я популяризувала в різних кінцях світу, і не раз мені було прикро, що я не могла залишати ноти всім тим, хто ними захоплювався і хотів їх вивчити», — слова Соломії. Легенда оперного співу до 77-річного віку давала концерти. Під час останнього виступу виконала пісню «Краю мій рідний». У той час вона вже була хвора на рак горла.

Великий талант, праця та інтелект зробили Соломію Крушельницьку феноменом світової сцени.

Відповідно до Постанови Верховної Ради України «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2022-2023 роках» 150 років від дня народження Соломії Крушельницької відзначається на державному рівні.

150-річний ювілей оперної діви увійшов до переліку пам’ятних дат під егідою ЮНЕСКО.