Верховна Рада України сприяє продуктивній зайнятості населення України в умовах війни

Інформаційне управління
22 вересня 2022, 17:44

21 вересня 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці».

Відповідний проект Закону за реєстр. №6067 опрацьовувався парламентським Комітетом з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів у якості головного.

Законодавчі нововведення, зокрема, передбачають низку програм підтримки бізнесу під час працевлаштування деяких категорій населення; додаткові можливості отримання статусу безробітного особами, які перебувають на територіях, на яких ведуться бойові дії, та у яких не розірвані трудові договори з роботодавцем; сприяють особам з інвалідністю на ринку праці в Україні.

Так, відповідно до положень Закону, роботодавець отримуватиме від держави компенсацію ЄСВ або частини заробітної плати з Фонду по безробіттю, якщо працевлаштує: молодь (зокрема, на перше робоче місце), учасників бойових дій, одиноких батьків, батьків дітей з інвалідністю, осіб за 5 років до досягнення пенсійного віку, осіб з інвалідністю, довготривалих безробітних та інших вразливих категорій громад.

Також передбачається компенсація роботодавцю 50% витрат на оплату праці за працевлаштування, зокрема, осіб з інвалідністю та учасників АТО/ООС.

Держава підтримає й тих роботодавців, які працевлаштовують громадян віком до 35 років на перше робоче місце, а також осіб, які звільнилися зі строкової військової або альтернативної (невійськової) служби на перше робоче місце після такого звільнення.

Крім того, прийнятий Закон дозволяє роботодавцям організовувати роботу тимчасового характеру, із забезпеченням громадянам усіх трудових прав та гарантій. Своїм рішенням держава демонструє сприяння у пошуку роботи, зокрема, громадянам, яким через воєнні дії росії на території України доводиться змінювати місце проживання та працевлаштування.

Серед іншого Закон змінює підходи до умов, тривалості та розмірів виплати допомоги по безробіттю за принципом: чим більший страховий стаж - тим більший розмір допомоги по безробіттю, чим більший страховий стаж - тим довша тривалість виплати допомоги по безробіттю.

Законодавчими змінами при цьому встановлено, що період виплати допомоги по безробіттю внутрішньо-переміщених осіб, які не мають не мають відомостей про періоди трудової діяльності, заробітку плату та страховий стаж, а також для молоді у віці до 35 років складатиме 120 днів.

Варто заначити, що положення прийнятого Верховною Радою України Закону передбачають додаткові можливості отримання статусу безробітного внутрішньо переміщеними особами, а також особами, які перебувають на територіях, на яких ведуться бойові дії, та у яких не розірвані трудові договори з роботодавцем.

Важливо, що Закон передбачає додаткові можливості для осіб з інвалідністю, які мають намір застосувати свої компетенції на конкурентному ринку праці в Україні. Відтепер відповідна категорія громадян може отримати ваучер, який дає право на перепідготовку або підготовку за іншою спеціальністю, підготовку на наступному рівні освіти, спеціалізацію, підвищення кваліфікації у закладах освіти чи у роботодавця. Цей ваучер зможуть також отримати військовослужбовці, які брали участь в АТО, ОСС, а також у заходах під час війни рф проти України.  

Очікується, що з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці» економічна активність в Україні активізується, а кількість громадян, які стали безробітними внаслідок війни росії проти України зменшиться.