Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій, нацменшин і міжнаціональних відносин рекомендує прийняти у другому читанні та в цілому законопроект щодо вдосконалення законодавства у сфері міграції

Інформаційне управління
22 вересня 2022, 16:11

Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій, нацменшин і міжнаціональних відносин на своєму засіданні розглянув два законопроекти, з опрацювання яких Комітет визначено головним, та один законопроект, який Комітету доручено опрацювати та подати висновок до головного комітету.

Учасники засідання розглянули проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства у сфері міграції, № 4412. Проект спрямований на вдосконалення процедур, пов’язаних з перебуванням іноземців та осіб без громадянства на території України, а саме: спростить процедуру обміну посвідок на тимчасове проживання в Україні у зв’язку із закінченням строку їх дії та врегулює питання продовження строку перебування в Україні іноземців та осіб без громадянства, які з об’єктивних причин не мали змоги вчасно це зробити. Також реалізація Закону дозволить узгодити норми законодавчих актів, що регулюють суспільні відносини у сфері міграції, між собою та з нормами законодавства, які передбачають притягнення осіб до адміністративної відповідальності за порушення законодавства про правовий статус іноземців та осіб без громадянства. За наслідками розгляду члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти у другому читанні та в цілому.

Також народні депутати розглянули проект Закону України про внесення змін до Законів України “Про громадянство України” та “Про забезпечення функціонування української мови як державної” щодо умов прийняття до громадянства України, № 7606. Метою прийняття законопроекту є запровадження комплексного іспиту з основ Конституції України, історії України як умови для прийняття до громадянства України, а також приведення у відповідність до Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» виконання умови щодо володіння державною мовою деякими категоріями осіб. Члени Комітету рекомендували Верховній Раді за наслідками розгляду в першому читанні прийняти законопроект за основу.

У висновку, наданому головному комітету рекомендовано проект Закону України про внесення змін до розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їх сімей", № 6106, поданий Президентом України, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу.