Олена Кондратюк: Звільнення усіх політв’язнів кремля має стати ключовим питанням Першого Парламентського саміту Кримської платформи

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
22 вересня 2022, 15:55

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк взяла участь у відкритті комітетських слухань з питань деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим в умовах російської агресії.

Вона наголосила, що повномасштабна війна росії проти України чітко продемонструвала, що деокупація Криму має велике значення не лише для України, але і для всієї Європи. За словами Віцеспікерки, це стратегічно важливо для регіональної безпеки і стабільності на континенті, а також для глобальної продовольчої безпеки.

Окрім того, все більше наших партнерів усвідомлюють необхідність зупинити агресора, притягнути його до відповідальності та в повному обсязі відновити територіальну цілісність України.

На переконання Олени Кондратюк це також прямий наслідок створення і діяльності Кримської платформи, на базі якої було успішно проведено два міжнародні саміти за участі світових і європейських лідерів.

«Дуже важливо, що Україні разом із учасниками Кримської платформи, вдалося перешкодити планам росії зняти питання деокупації Криму зі світового порядку денного як такого. А завдяки успішним діям Збройних Сил України питання звільнення Криму вже не буде винесено за жодні дужки, на що так сподівався кремль», зауважила Олена Кондратюк.

«Бачимо все більше розуміння світової спільноти, що єдиною гарантією та умовою припинення російсько-української війни є деокупація всієї території України, включно з Кримом», додала Заступниця Голови українського Парламенту.

Олена Кондратюк також наголосила на важливості парламентської дипломатії та виміру Кримської платформи.

«За останні 8 місяців в межах парламентської дипломатії ми, разом з моїми колегами з президії, відвідали десятки країн Євросоюзу. Ми не лише адвокували надання Україні кандидатства на членство в ЄС, але й піднімали кримське питання на всіх зустрічах високого рівня: з президентами, прем'єрами, спікерами та депутатами європейських парламентів», сказала Віцеспікерка.

Зокрема, під час таких зустрічей наголошувалося на необхідності створення кримських платформ у кожному європейському парламенті, а також відповідних груп підтримки, посилення законодавчих засад політики невизнання спроби анексії Криму.

«Значні сподівання покладаємо на Перший Парламентський саміт, який планується до проведення 25 жовтня в Загребі у Хорватії. Зараз ми активно до нього готуємося і дуже дякуємо нашим хорватським партнерам за ініціативу, яку вони проявили, щоби саме у них відбувся цей Саміт», повідомила Олена Кондратюк.

Вона розповіла, що до участі у Саміті попередньо запрошено 180 гостей зі 130 країн. Зокрема, керівники парламентів, Президентка Європейського Парламенту, керівники парламентських асамблей.

«Я дуже очікую, що наприкінці Саміту буде прийнято спільну заяву, яка оновить та актуалізує всі питання, що стосуються Кримської платформи.

На моє переконання, однією з ключових тем цього Саміту має стати питання грубого і цинічного порушення російськими окупантами прав людини в Криму», зазначила Віцеспікерка.

Вона наголосила на неприпустимості засудження окупаційним судом одного з лідерів кримськотатарського народу та учасника саміту Кримської платформи Нарімана Джеляля до 17 років позбавлення волі.

«Разом з міжнародною спільнотою маємо добиватися звільнення усіх репресованих кримських політичних в’язнів кремля. Єдино можлива формула залишається незмінною: Крим – це Україна!», зазначила Олена Кондратюк.

Заступниця Голови Верховної Ради України також подякувала за організацію і проведення слухань Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин.