Верховна Рада України встановила контроль за публічними коштами в сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування

Інформаційне управління
21 вересня 2022, 16:11

21 вересня 2022 року Верховна Рада України прийняла у другому читанні та в цілому Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (реєстр. №3663 доопрацьовано до другого читання Комітетом з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів).

«Цей Закон відповідно до Основ законодавства України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування визначає правові, фінансові та організаційні засади загальнообов’язкового державного соціального страхування, гарантії працюючим громадянам щодо їх соціального захисту у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю та пологами, у разі нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, охорони їхнього життя та здоров’я», - повідомила Голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

З прийняттям нового Закону усі пенсійні та страхові виплати, а також соціальні послуги, які потерпілі на виробництві та члени їх сімей на сьогодні отримують від Фонду соціального страхування України зберігаються, а в деяких випадках - збільшуються.

При цьому Закон змінює орган, який адмініструватиме вищевказані виплати. Відповідно до нового Закону, з 1 січня 2023 року уповноваженим органом управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку буде Пенсійний фонд України.

Для цього передбачається проведення реорганізації діяльності Фонду соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду шляхом приєднання до Пенсійного фонду України. Закон передбачає, що Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень.

Голова Комітету Галина Третьякова впевнена, що об’єднання адміністративних структур Пенсійного фонду України та Фонду соціального страхування України не лише скоротить видатки на їх діяльність, а й підвищить якість та виконання основних завдань, пов’язаних із соціальними виплатами, таких як: допомога на випадок тимчасової непрацездатності, допомога по вагітності та пологах та інше. За підрахунками авторів законопроекту, за рахунок, зокрема, об’єднання споріднених функцій фондів та інформатизації системи страхування економія страхових коштів становитиме 2-3 мільярдів гривень на рік.

Нагадаємо, що до сих пір, Фонд соціального страхування України, будучи  некомерційною самоврядною організацією, здійснював керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням в Україні від нещасного випадку, у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та медичним страхуванням, провадив акумуляцію страхових внесків, контроль за використанням коштів, забезпечує фінансування виплат за цими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та здійснює інші функції згідно із затвердженим статутом.

При цьому управління Фондом здійснювалося на паритетній основі державою, представниками застрахованих осіб і роботодавців. Безпосереднє управління Фондом здійснювало його правління та виконавча дирекція.

«Цей Фонд здійснював свою діяльність фактично безконтрольно. Держава не мала можливості впливати ні на оперативну діяльність Фонду, ні на стратегічне планування роботи Фонду, не могла здійснювати контроль за використанням коштів громадян в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Водночас держава систематично надавала дотації Фонду, щоб вирівняти його фінансовий стан і забезпечити обов’язки перед страхувальниками. Тільки Пенсійний фонд має 100-відсоткове управління державою. Тож, завдяки сьогоднішньому рішенню парламенту держава встановить контроль за використанням та ефективним управлінням публічних фінансів в інтересах громади», - резюмувала Галина Третьякова.

До 2025 року Пенсійний фонд України планує запровадити міжнародні стандарти фінансової звітності в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

«З приводу можливості здійснювати соціальний діалог, то хочу звернути увагу, що в Пенсійному фонді є наглядова рада і вона також складається з трьох сторін – роботодавців, профспілок та держави. Передача функцій Фонду соціального страхування до Пенсійного фонду не позбавляє можливості соціальних партнерів впливати та здійснювати контроль у сфері соціального страхування, - зазначила Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович під час засідання Комітету, на якому розглядався доопрацьований текст проекту Закону за реєстр. № 3663 перед направленням парламенту для прийняття остаточного рішення. - Управління коштами соціального страхування має бути оперативним, збалансованим та підвідомчим державі».

 

Довідково:

 

Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (нова редакція) та інших законодавчих актів України за реєстр. №3663 було одержано Верховною Радою України 15 червня 2020 року.

Головним опрацювання законопроекту було визначено Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Проект Закону за № 3663 прийнято Парламентом у першому читанні 18 листопада 2021 року. 

До законопроекту для підготовки його до другого читання внесено 944 пропозиції та поправки народних депутатів України, з яких 363 враховано (в тому числі частково та редакційно), 581 - відхилено.

Висновки Комітету щодо проекту Закону знаходяться за посиланням: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/2814