Андрій Герус: Ухвалені сьогодні євроінтеграційні законопроекти показують, яким шляхом ми плануємо рухатися як цивілізована держава

Інформаційне управління
20 вересня 2022, 17:47

На своєму черговому пленарному засіданні Верховна Рада у вівторок, 20 вересня ухвалила в першому читанні відразу чотири євроінтеграційні законопроекти - №5322, №5860, №6425 і №3869.

Як пояснив голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, народний депутат від «Слуги Народу» Андрій Герус, ці документи можна умовно поділити на дві групи.

«Законопроект 5322 - це про запобігання зловживанню на оптових енергетичних ринках. Це дійсно проєвропейський інтеграційний законопроект. Він у Європі називається REMIT, і це для того, щоб зменшувати вплив монопольних зловживань чи монопольних впливів на ринок, щоби розвивалася конкуренція», - сказав Голова Комітету.

За його словами, цей законопроект передбачає механізм впливу держави, механізм відповідальності, механізм притягнення до відповідальності. Зокрема, вводяться великі штрафи, які вимірюються мільярдами гривень, якщо монополісти на енергетичних ринках здійснюють зловживання.

«Зловживання монополістів, зазвичай, - це завищені ціни, від чого страждають кінцеві споживачі. Питання вартості енергоресурсів, вартості житлово-комунальних послуг в Україні дуже актуальні. Тому цей законопроект не просто адаптує наше законодавство до європейського, він про розвиток конкуренції», - зауважив Андрій Герус.

До другої групи входять відразу три законопроекти, які стосуються радіаційної безпеки (№5860, №6425, №3869).

«Це також адаптація нашого законодавства до європейських норм. Це дуже важливо й актуально навіть зараз, адже ми бачимо, що питання безпеки на атомних електростанціях особливо гостро постає в контексті ЗАЕС. Ми бачимо, як діють російські окупанти, які зосереджують там зброю, які звідти проводять обстріли. Ми показуємо, яким шляхом мала б рухатися цивілізована держава і яким шляхом ми плануємо рухатися як цивілізована держава. Це посилення параметрів ядерної безпеки, запровадження механізму інспектора з радіаційної безпеки, імплементація тих норм із ядерної безпеки, які зараз працюють в ЄС», - наголосив Андрій Герус.

Вин висловив сподівання, що найближчим часом усі зазначені документи будуть проголосовані в другому читанні, а Україна зробить ще один крок уперед у забезпеченні високих стандартів радіаційної безпеки.