Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук провів зустріч з Федеральним Міністром фінансів Німеччини Крістіаном Лінднером та Федеральним Міністром юстиції Німеччини Марко Бушманном

Інформаційне управління
15 вересня 2022, 14:13

«Україна стала на захист європейської демократії, свободи та миру. І ми платимо за це надзвичайно високу ціну. Ми вдячні Німеччині за надану зброю та фінансову допомогу. І я закликаю продовжувати підтримку України!» - зазначив Голова Верховної Ради України під час зустрічі.

Насамперед Спікер Парламенту акцентував, що росія наважилася порушити світовий спокій та розпочати повномасштабну війну: «Україна більше 200 днів демонструє спротив і показує справжню силу духу. Але зло може перемогти лише об‘єднання».

Руслан Стефанчук зауважив, що має дотримуватися головний принцип - принцип справедливості, до якого входять кілька складників. «Перший - Україна має здобути перемогу у цій війні якомога швидше. Це буде справедливо. Другий - Україна має змусити світові інституції визнати росію державою, яка розпочала війну в центрі Європи, котра має отримати відповідний вирок міжнародних інституцій. Третій - це питання виплати росією репарацій», - повідомив Голова Верховної Ради України, додавши, що у цих трьох компонентах Україна потребує підтримки лідерів світу, зокрема, Німеччини: «Щодо нашої спільної перемоги - дуже потребуємо фінансової та воєнної підтримки. Щодо юридичного визнання росії винною у цьому злочині - підтримки у питанні створення спеціального трибуналу та доведення справи у Міжнародному кримінальному суді. Щодо репарацій - у напрацюванні механізму, який дасть можливість чітко задовольнити репарації за рахунок агресора - рф».

Зі свого боку, Федеральний Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер зауважив, що Німеччина «під великим враженням, як Україна бореться за свою землю, і що солідарність, яка зараз є в країні, не зменшується». Водночас він додав, що перебуває у тісному робочому контакті з Урядом України та Міністром фінансів: «Це особливо важливо, адже, звичайно, йдеться також про фінансову підтримку України Німеччиною, яка головує у Групі семи».

«Ми працюємо із Міжнародним кримінальним судом у Гаазі. Вважаємо, що всі злочини, скоєні росією в Україні, мають бути розслідувані», - заявив Федеральний Міністр юстиції Німеччини Марко Бушманн, додавши, що «російські командири переступили всі можливі межі, порушили як Женевську конвенцію, так і всі додатки до неї».

Насамкінець Голова Верховної Ради України висловив вдячність, що сьогодні Німеччина, яка головує у «Великій Сімці», надає можливість Україні взяти участь і представити своє бачення й інтереси щодо питань, пов’язаних із глобальною системою безпеки».