Михайло Радуцький розповів, чи готова Україна до виявлення віспи мавп

Інформаційне управління
08 вересня 2022, 18:48

Голова Комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький повідомив, що є вірогідність, що віспу мавп до України можуть завести українці, які повертаються з країн, де вона зафіксована.
«За даними ВООЗ, віспа мавп виявлена у 52 тис. осіб з 125 країн світу, 18 людей померли. Експерти організації попереджають про імовірний значне зростання кількості хворих у найближчий час. Найбільше пацієнтів з віспою мавп виявлено у США, Великій Британії, Бразилії, Іспанії та Німеччині. Також хворі на віспу мавп вже є у сусідніх країнах – Польщі, Румунії, Словаччині. Наприклад, у Польщі - більше 100 пацієнтів», — поінформував він. 
 
Голова Комітету з питань здоров’я нації зазначив, що до основних симптомів хвороби належать: гарячка, головний біль, біль у м’язах, у спині, у горлі, збільшення лімфатичних вузлів, озноб, закладеність носа, кашель, висип у вигляді пухирців. Захворювання триває від 2 до 4 тижнів. У переважній більшості випадків проложить у легкій формі.
За його словами, віспа мавп передається повітряно-краплинним та контактним шляхами. Найчастіше – через тісний контакт з інфікованою людиною. Вірус може потрапити в організм через пошкоджену шкіру, дихальні шляхи, сльозову оболонку очей, носа або рота. Більшість випадків хвороби зафіксовані серед чоловіків середнього віку 37 років.    
«Щоб не інфікуватись, потрібно уникати тісного контакту з людиною, яка має симптоми хвороби. Зокрема характерні пухирці на шкірі. Також не торкатись  предметів, якими користувався хворий. Регулярно мити руки милом та дезінфікуючим засобом. Медики відносять до груп ризику вагітних, дітей та людей із ослабленим імунітетом», — зазначив Михайло Радуцький.
Він повідомив, що ВООЗ не рекомендує проводити масове щеплення від віспи мавп, адже хвороба швидко не поширюється. Але деякі країни ЄС проводять щеплення громадян з груп ризику, починаючи з серпня. Наразі у світі існує три вакцини від цієї хвороби, але їх запаси досить обмежені.
«За даними МОЗ, в Україні станом на 7 вересня випадків цього захворювання, як і підозр на нього, не зафіксовано. Профільне міністерство запевняє, що країна готова до виявлення хвороби. Міжнародні партнери доставили близько 5 тис. ПЛР-тестів на виявлення віспи мавп, які розвезені по регіонам», — поінформував Михайло Радуцький.
За його словами, сьогодні питання проведення вакцинацію від віспи мавп не розглядається.