Парламент Чехії допомагатиме Верховній Раді з євроінтеграцією

Інформаційне управління
01 вересня 2022, 16:59

 

Парламент Чехії започатковує програму взаємодії з Верховною Радою України, в межах якої ділитиметься досвідом у роботі з наближення законодавства до європейського. Про це під час 26-го “Форуму 2000” у Празі заявила спікерка Нижньої палати Парламенту Чехії Маркета Пекарова Адамова.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС, яка також бере участь у форумі, привітала цю ініціативу. Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що успіх української євроінтеграції значною мірою залежить від інституційної спроможності і здатності вчитися і сприймати нове українською бюрократією.

Окремо учасники дискусії обговорили протидію російській агресії в Україні. Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала продовжувати працювати із західними суспільствами для недопущення втоми від війни. Вона вважає, що країнам вільного світу потрібне реальне лідерство та чесний діалог із громадянами на тлі зростання цін, спричиненого енергетичною війною рф проти Європи.

Також ішлося про перспективи реформування процедури ухвалення рішень в ЄС від консенсусу до більшості. Необхідність таких змін особливо актуалізовується під час гострих дискусій щодо санкційної політики проти москви, коли окремі країни блокують ефективні заходи покарання росіян.

Окрім цього було порушено питання безпекових гарантій для України. Іванна Климпуш-Цинцадзе сказала, що єдиним правильним шляхом було би негайне приєднання України до НАТО в день закінчення війни. Лише членство України в Північноатлантичному альянсі віднадить росіян нападати на нас у майбутньому, підкреслила голова Комітету.