Президент підписав Закон про мораторій на підвищення цін на газ і тепло

Інформаційне управління
19 серпня 2022, 16:52

 

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон, який встановлює мораторій на підвищення цін (тарифів) на ринку природного газу та у сфері теплопостачання.

Законом передбачається, що мораторій буде діяти протягом дії воєнного стану в Україні та 6 місяців після його завершення.

Законом забороняється підвищення тарифів для всіх категорій споживачів на:

- послуги з розподілу природного газу;

- теплову енергію (її виробництво, транспортування та постачання);

- послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води.

Крім того, ціна на природний газ для побутових споживачів, ОСББ, виробників теплової енергії, якщо вони використовують газ для виробництва теплової енергії для населення та уклали договір з ГК «Нафтогаз України», не підлягає збільшенню і залишається такою ж як була станом на 24 лютого 2022 року.

«Парламент провів відповідну роботу - прийняв Закон - щоб жодного підвищення тарифів не відбулося, люди можуть бути спокійні і планувати свій бюджет з розрахунку тих витрат, які є зараз. Ми розуміємо, що людям зараз складно, тому додаткового фінансового навантаження на домогосподарства не буде», - сказав Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

Підписаний Президентом Закон врегульовує борги на ринку природного газу та встановлює тимчасову заборону постачальникам газу здійснювати будь-які дії щодо примусу побутових споживачів до оплати врегульованої заборгованості (у тому числі, включати цю заборгованість у рахунок на оплату, подавати судові позови, проводити стягнення цієї заборгованості у примусовому порядку, вчиняти заходи з припинення газопостачання у зв'язку з наявністю цієї заборгованості тощо).

Також Закон дає можливість компанії НАК «Нафтогаз України» отримати додатковий фінансовий ресурс для закупівлі газу на зиму.

За словами Голови профільного Комітету, Закон допоможе країні належним чином підготуватися до проходження осінньо-зимового періоду 2022/2023 року та забезпечити стале надання споживачам України послуг з постачання газу та тепла.