Студентська збірна України посіла 2 місце по загальній кількості медалей на Європейських Університетських Іграх 2022

Інформаційне управління
19 серпня 2022, 09:00

Комітет з питань молоді і спорту на своєму засіданні 17 серпня 2022 року в порядку контролю розглянув питання: «Про результати виступу студентської збірної команди України на Європейських Університетських Іграх 2022, що відбулися з 16 по 30 липня 2022 року у польському місті Лодзь».

Європейські університетські ігри (European Universities Games) – це найбільші комплексні змагання студентського спорту в Європі. Участь у змагальній програмі Ігор взяли участь близько 5000 студентів, які представляли понад 400 університетів з 40 країн Європи. Вік учасників – від 17 до 30 років.

Під час розгляду цього питання Президент Спортивної студентської спілки України, професор Євгеній Імас доповів народним депутатам – членам Комітету, що Європейські університетські ігри проводяться Європейською асоціацією університетського спорту (European University Sports Association) за підтримки Міжнародної федерації університетського спорту FISU, починаючи з 2012 року.

Євгеній Імас наголосив, що важко переоцінити роль Європейських університетських ігор в справі залучення студентської молоді до занять спортом, адже унікальний формат ігор надає можливість заявитись до участі безпосередньо закладам вищої освіти. Таким чином, кожен університет має можливість не лише прославити Україну перемогами своїх студентів, а і підняти свій авторитет серед провідних університетів Європи.

Голова Комітету з фізичного виховання і спорту Міністерства освіти і науки України Вадим Стеценко доповів членам Комітету, що до програми Європейських університетських ігор були включені змагання з 20 видів спорту: бадмінтон, баскетбол, баскетбол 3х3, водне поло, волейбол, волейбол пляжний, волейбол, гандбол, дзюдо, карате, кікбоксинг WAKO, скелелазіння, теніс, теніс настільний, теніс настільний (пара), тхеквондо (ВТФ), пляжний гандбол, футбол, футзал, шахи. Делегація України формувалася у співпраці з університетами та національними федераціями. До делегації увійшли представники 41 закладу вищої освіти України. Делегація студентської збірної команди України у Європейських університетських іграх складалася з 297 осіб, у тому числі: 9 офіційних осіб, 58 тренерів і 230 спортсменів, які змагалися в 16 видах спорту (бадмінтон, баскетбол, баскетбол 3х3, водне поло, волейбол, волейбол пляжний, гандбол, дзюдо, карате, кікбоксинг WAKO, теніс настільний, тхеквондо (ВТФ), пляжний гандбол, футбол, футзал, шахи).

Вадим Стеценко зазначив, що фінансування підготовки та участі студентської збірної команди України здійснювалося за рахунок коштів державного бюджету, одержувачем яких є Спортивна студентська спілка України, організаторів змагань та інших позабюджетних надходжень.

Президент Спортивної студентської спілки України Євгеній Імас проінформував присутніх, що за результатами змагань студентська збірна України виборола 62 медалі - 19 золотих, 25 срібних та 18 бронзових медалей і вперше в історії виступів на Іграх посіла 2 місце по загальній кількості медалей і 3 місце по кількості виграних золотих нагород.

Народні депутати України – члени Комітету привітали спортсменів та тренерів з гарним результатом виступу на Європейських Університетських Іграх 2022 та подякували Міністерству освіти і науки України, а також Спортивній студентській спілці України за сприяння в організації участі студентської збірної команди України в Європейських університетських Іграх в Лодзі.