"Енергетики роблять усе, щоб за різними сценаріями воєнних дій зима для українців була тепло" - Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус

Інформаційне управління
17 серпня 2022, 14:53

 
Країна-окупант намагається створити Україні максимальну кількість проблем при підготовці об'єктів паливно-енергетичного комплексу до проходження осінньо-зимового періоду 2022/2023. Енергетики роблять усе, щоб за різними сценаріями воєнних дій для українців ця зима була теплою.

Заявив Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус в ефірі телемарафону «Єдині новини».

«російські війська обстрілюють об'єкти критичної інфраструктури енергетичного сектору: підстанції, газопроводи, тепломережі, теплоелектроцентралі та теплоелектростанції. окупанти перебили газопровід на Донеччині, тому зараз там відсутнє постачання газу і є ризик, що до початку опалювального сезону, через постійні ракетні та артилерійські обстріли, відновити мережі не вдасться», - прокоментував Голова Комітету.

Енергетики слідують плановому показнику підготовки до опалювального сезону: йде робота по накопиченню природного газу в підземні газосховища та вугілля на складах ТЕС та ТЕЦ; у звільнених від окупантів регіонах продовжуються роботи з відновлення об'єктів теплокомуненерго, центрального теплопостачання. Але, зауважив Андрій Герус, підготовка до опалювального сезону залежить від розвитку подій на фронті, від того наскільки інтенсивно російські війська будуть обстрілювати об'єкти критичної інфраструктури.

«Верховна Рада, зі свого боку, прийняла Закон щодо регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання, який допоможе країні належним чином підготуватися до проходження осінньо-зимового періоду 2022/2023 року», - додав він.

Закон дає можливість компанії НАК «Нафтогаз» отримати додатковий фінансовий ресурс для закупівлі газу. Положення Закону забезпечують стале надання українським споживачам послуг з постачання газу та тепла. Також цим Законом Парламент запровадив мораторій на підвищення цін на газ і тепло.

«Жодного підвищення тарифів не планується, люди можуть бути спокійні і планувати свій бюджет з розрахунку тих витрат, які є зараз. Ми розуміємо, що людям зараз складно, тому додаткового фінансового навантаження на домогосподарства не буде», - сказав Андрій Герус у прямому ефірі телемарафону «Єдині новини».