Після набрання чинності 6 пакету санкцій, видобуток нафти в рф скоротиться на 20%

Інформаційне управління
16 серпня 2022, 17:54


На початку наступного року видобуток нафти в росії скоротиться приблизно на 20%, оскільки набуває чинності заборона Європейського Союзу на імпорт сирої нафти та нафтопродуктів.

Повідомляє Міжнародне енергетичне агентство.

Відповідно до шостого пакету санкцій ЄС проти росії, з 5 грудня 2022 року почне діяти заборона на імпорт для сирої нафти, а з 5 лютого 2023 року – для нафтопродуктів.

Поступове зниження видобутку нафти в росії почнеться вже цього місяця, йдеться в звіті МЕА. Агентство очікує, що до початку 2023 року видобуток скоротиться на 2 мільйони барелів на день.

У липні росія щодня добувала близько 10,8 млн барелів нафти, це лише на 3% менше, ніж було до її повномасштабного вторгнення в Україну. Показник такий «незначний» тому, що рф перенаправила потоки сирої нафти в Азію.
Азійсько-Тихоокеанські покупці, не долучені до санкційної політики ЄС, швидко розкуповували російські барелі, які подешевшали через санкції.

У червні Китай вперше обігнав експортні показники ЄС і став головним ринком для російської морської нафти, свідчать дані МЕА. Згідно зі звітом, Китай імпортував 2,1 млн барелів на день, тоді як ЄС імпортував 1,8 млн барелів на день.

Також у звіті зазначається, що через нафтове ембарго росії доведеться шукати нові ринки збуту. За оцінками МЕА, після введення ембарго близько 1 млн барелів нафтопродуктів і 1,3 млн барелів на день сирої нафти з росії залишаться незатребуваними.

На думку Голови Комітету з питань енергетики та ЖКП Андрія Геруса, росія все ще вважає, що вона головний гравець на європейському ринку енергоресурсів, однак архітектура цього ринку змінилась: іншими стали джерела постачання та шляхи імпорту, країни збільшують можливості власного видобутку. Заяви Європи про скорочення споживання російських енергоресурсів підкріплюються домовленостями про постачання газу, нафти, вугілля з інших країни.

«Європа знаходить рішення, які дають їй можливість успішно долати залежність від російської нафти, - переконаний Голова Комітету, - Європа не може допустити послаблення позицій, вона має посилювати санкції проти рф та працювати над диверсифікацією джерел постачання енергоресурсів. Це буде єдина правильна відповідь на поведінку росії».