Верховна Рада України прийняла Закон про офіційну статистику

Інформаційне управління
16 серпня 2022, 14:14

 

Верховна Рада України прийняла в цілому проект Закону про офіційну статистику, реєстр. №5886.

Закон спрямований на гармонізацію державної статистики зі статистичною системою ЄС, створення умов для провадження діяльності органів національної системи державної статистики згідно із загальноприйнятими принципами світової та європейської статистичної практики.

У відповідності з європейськими принципами статистика має розроблятися та поширюватися національними статистичними органами незалежно від інших органів управління, особливо в частині визначення методології, методів і джерел отримання даних, термінів, змісту та форм поширення інформації тощо. Це підвищить довіру до органів державної статистики та посилить їх спроможність забезпечувати користувачів достовірною інформацією щодо економічної, соціальної, демографічної та екологічної ситуації в Україні та її регіонах.

Законопроект розроблено на виконання статті 355 глави 5 розділу V Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, прийняття його створить належні правові умови для забезпечення професійної діяльності органів державної статистики, а також виконання зобов’язань, передбачених Угодою.