Руслан Стефанчук: Парламент закликав світову спільноту визнати дії росії на території ЗАЕС актом ядерного тероризму

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
15 серпня 2022, 17:04

«Верховна Рада України закликала світову спільноту визнати дії росії на території ЗАЕС — актом ядерного тероризму. Народні депутати підтримали відповідну Постанову», — повідомив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, за результатами засідання, що відбулося у понеділок, 15 серпня. 

Спікер Парламенту наголосив, що окупація, мінування та обстріл Запорізької АЕС ставить під загрозу безпечне існування світу. 

Зокрема, у Постанові Парламент закликає застосувати санкції проти всієї російської атомної галузі, зокрема, щодо «росатому» та всіх підприємств, які входять до її складу. 

«Під санкції також мають потрапити всі керівники «росатому» та дочірніх компаній, які відповідають за реалізацію політики рф», — зазначив Руслан Стефанчук. 

Окрім того, він акцентував, що через Постанову Верховна Рада України також звертається до Генеральної конференції МАГАТЕ із закликом призупинити дію привілеїв та прав рф як члена Агентства. 

«І, що важливо! Парламент вимагає направити Місію ООН і МАГАТЕ на Запорізьку АЕС. Станція має бути демілітаризована, а російські війська повинні забратися геть як зі станції, так і з усієї прилеглої території (власне, як і всієї України)», — зауважив Голова Верховної Ради України, додавши, що Парламент звернувся до ООН, Євросоюзу, Європейської ради, ОБСЄ, парламентів та урядів держав-членів і МАГАТЕ.