Заплановані окупантами «псевдореферендуми щодо приєднання окупованих територій до росії» суперечать нормам Конституції України і міжнародному законодавству та є насильницькими діями над громадянами України

Інформаційне управління
12 серпня 2022, 14:25

Комітет Верховної Ради України з питань молоді і спорту вважає, що заплановані окупантами «псевдореферендуми щодо приєднання окупованих територій до росії» суперечать нормам Конституції України і міжнародному законодавству та є насильницькими діями над громадянами України, які залишилися на окупованих територіях.

У серпні цього року стали краще зрозумілими плани окупантів щодо проведення так званих «референдумів» про приєднання окупованих областей України до рф. Після того, як «визволителі» зруйнували будинки, інфраструктуру в українських містах, залишили людей без водопостачання, каналізації, світла та опалення, головним завданням окупантів стало не забезпечення для «звільнених» ними людей хоча б мінімальних умов для виживання, а проведення пропагандистської вистави щодо «добровільного приєднання до росії».
Саме для того громадян України примушують одержувати російські паспорти, без яких неможливо отримати гуманітарну допомогу чи адміністративні послуги, перереєструвати бізнес чи транспортні засоби, зберегти роботу вчителем чи лікарем. Водночас, рашисти та їх запроданці чудово розуміють, що навіть під дулом автомата українці не прийдуть на псевдореферендум, а тому основним засобом збору голосів планується онлайн-голосування, яке вже ефективно використовувалось для фальсифікації виборів в державну думу федеральних зборів рф.
Конституція України не передбачає можливості проведення місцевих референдумів щодо приєднання українських областей до інших держав.  Більш того, стаття 73 Конституції України зазначає, що виключно всеукраїнським референдумом вирішуються питання про зміну території України. Крім того, агресивні дії російської федерації щодо України та спроби відторгнення її території суперечать нормам Заключного акту Наради з безпеки та співробітництва в Європі, підписаного 1 серпня 1975 року в Хельсінкі, щодо незастосування сили у відносинах між державами, непорушності кордонів та  поваги до територіальної цілісності. Проте, аналізуючи історію рашистів, ми бачимо, що їх ніколи не турбувало питання про дотримання ними правових норм.
Комітет Верховної Ради України з питань молоді і спорту наголошує на тому, що будь-які спроби проведення фейкових референдумів на окупованих територіях України не будуть мати жодного відношення до волевиявлення громадян, які проживають на цих територіях, та є неприхованою фальсифікацією і повністю суперечать Конституції України та міжнародному праву.
Комітет з питань молоді і спорту закликає всі демократичні держави посилити санкції проти рф у разі проведення фейкових референдумів, насамперед, відмовитись від купівлі російських енергоресурсів.

НІ - РОСІЙСЬКІЙ АГРЕСІЇ!
НІ – ФЕЙКОВИМ РЕФЕРЕНДУМАМ!
ТАК – ЕМБАРГО НА РОСІЙСЬКІ НАФТУ ТА ГАЗ!