Михайло Радуцький: У регіонах, де мешкає найбільша кількість вимушених переселенців, розгорнуть мобільні амбулаторії

Інформаційне управління
10 серпня 2022, 14:28


Голова Комітету з питань здоров‘я нації Михайло Радуцький повідомив, що від початку війни до західних та центральних областей України переїхали більше 3 млн. внутрішніх переселенців. Це призвело до зростання навантаження на систему охорони здоров’я у цих регіонах.   

«Щоб забезпечити їм доступ до медичних послуг, потрібно залучати інші механізми обслуговування населення. Один з них – мобільні амбулаторії. Це пересувна модульна конструкція з медичним обладнанням для огляду пацієнта сімейним лікарем», — поінформував він.

За словами Михайла Радуцького, зазвичай такі амбулаторії працюють у парках, на центральних площах міст, щоб якомога більше мешканців змогли пройти медичний огляд. В разі потреби амбулаторію можна швидко перевезти на інше місце.
Він зазначив, що мобільні амбулаторії Міжнародної організації з міграції (МОМ) вже діють на Львівщині та на Сході України.

Наразі потреба у таких пересувних закладах є в регіонах, що приймають найбільшу кількість вимушених переселенців: Вінниччині, Хмельниччині, Київщині та Дніпропетровщині. На даний час МОЗ веде консультації з МОМ щодо створення мережі пересувних амбулаторій у цих регіонах.

Голова Комітету з питань здоров’я нації додав, що також мобільні амбулаторії використовують на деокупованих територіях, де знищена медична інфраструктура. Наприклад, благодійна організація зі Словаччини Heart to Heart International розмістила «медичні кабінети на колесах» в двох селах Чернігівщини – Количівка та Киїнка. Мобільні амбулаторії дозволяють сімейним лікарям та фельдшерам обслуговувати більше ніж 3 тис. місцевих мешканців.