Руслан Стефанчук: Ми сподіваємося на підтримку Естонії в отриманні повноцінного членства в ЄС, тому що наш Парламент готовий і напрацьовує дорожню мапу

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
03 серпня 2022, 14:13

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук провів зустріч із делегацією Естонії на чолі з Міністром закордонних справ Естонії Урмасом Рейнсалу.

Голова Парламенту України висловив глибоку вдячність народові Естонії за сталу підтримку України у її боротьбі із загарбником. Окремі слова вдячності висловив колегам та Спікеру Естонського парламенту, оскільки Естонія першою у світі визнала, що сьогодні росія чинить  геноцид Українського народу.

Крім того, Руслан Стефанчук закликав естонських колег разом домагатися відновлення  справедливості та отримання належного вироку агресору у Міжнародному кримінальному суді та докластися до створення спеціального трибуналу з розслідування злочинів рф в Україні. 

Також Спікер Верховної Ради нагадав, що Естонія завжди займала активну позицію у питанні отримання Україною статусу кандидата у члени ЄС.

«Сьогодні прапор Європейського Союзу знаходиться у Парламенті України. Ми дуже сподіваємось на таку ж підтримку на нашому шляху щодо отримання повноцінного членства в ЄС, тому що Парламент до цього готовий і напрацьовує свою дорожню мапу», - повідомив Руслан Стефанчук та додав, що такої ж підтримки від Естонії Україна потребує на ще декількох основних напрямках, зокрема, військовому, у посиленні санкційного тиску на країну-загарбника та в частині відбудови України після війни.

Зокрема, він зауважив, що парламентська група дружби з Естонією вже працюють над планом відновлення Житомирщини.

«Ми дуже вдячні, це для нас дуже цінно. Також я хочу подякувати за підтримку наших переселенців, які сьогодні знаходяться в Естонії, тому що вони там почуваються як у себе вдома, і з вдячністю ставляться за таку турботу до них», - наголосив Голова Верховної Ради України.

Зі свого боку, Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу висловив глибоку повагу та захоплення стійкістю українців. Водночас, він зауважив, що незадоволений рівнем військової підтримки, яку надають європейські країни зараз Україні.

«Нам потрібно інвестувати сотні мільйонів доларів в озброєння для України. Естонія заохочує наших партнерів надавати зброю Україні, бо ми бачимо, скільки Україна втрачає щоденно у цій війні. Я буду і надалі просувати питання надання озброєння Україні між партнерами», - пообіцяв Урмас Рейнсалу.

Крім того, він підкреслив, що рівень санкцій теж недостатній для підтримки України, і «європейські країни мають підвищити свої амбіції щодо санкційної політики».

 «Ми повинні рухатися до того, щоби російське суспільство могло справді відчути на своїй шкірі весь цей тягар злочинів, який російська федерація вчиняє в Україні. Ми повинні закрити кордони для росіян, щоб вони відчували себе абсолютно ізольованими від європейських спільнот», - наголосив Міністр закордонних справ Естонії.

Він підтримав слова Руслана Стефанчука про посилення правового тиску на росію, про правосуддя і юридичне покарання тих злочинів, які вчинила росія на території України, зокрема, і за рахунок механізму Міжнародного трибуналу.

«Ми плануємо на Генеральній асамблеї ООН провести спеціальний захід, який стосується цього питання. Ми в Естонії дуже серйозно сприймаємо потребу визнати росію країною-спонсором тероризму. У нас зараз бракує механізму визнати її на європейському рівні, але Естонія активно залучена у це питання і буде лобіювати його серед своїх міжнародних партнерів», - пообіцяв Урмас Рейнсалу українським колегам.

За його словами, Естонія і надалі буде відвертим прихильником повноцінного членства України в Європейському Союзі і готова до конкретних подальших кроків, як допомогти  прийти до цього.

«Звісно, в європейській сім’ї є свої виклики і частина з них абсолютно об’єктивна, але ми не повинні на них зважати, а повинні далі допомагати Україні рухатися у європейську спільноту», - наголосив Урмас Рейнсалу.