Держава відкрила програму грантів для аграріїв з розвитку тепличного господарства та садівництва

Інформаційне управління
02 серпня 2022, 13:48

Комітет з питань аграрної та земельної політики інформує щодо грантів для аграріїв з розвитку тепличного господарства та садівництва

Через військову агресію росії проти України майже 1 млн людей в Україні втратили роботу, 1,5 млн працевлаштованих громадян виїхали за кордон, 600 тис. ФОПів зменшили економічну активність. Тому фінансове стимулювання економіки за допомогою грантів дасть поштовх до створення нових робочих місць, вважають в уряді. Загальний бюджет програм складає понад 40 млрд грн.

Так, з 1 липня стартувала нова урядова програма «єРобота». Через «Дію» можна подавати заявки на безповоротні гранти на створення власної справи, розширення малого й середнього бізнесу, отримання нових навичок для кар’єри.

Програма дозволить державі компенсувати втрати через тимчасову окупацію регіонів, де овочівництво та садівництво розвивалося активно. Дана програма з компенсації вартості теплиць допоможе залучити аграріям до 7 млн грн. Це дасть змогу забезпечити внутрішній ринок сільськогосподарською продукцію і збільшити експортний потенціал України.

На сьогодні Міністерство аграрної політики та продовольства України видало перші чотири накази про надання гранту для закладки садів та ягідників на загальну суму 16,8 млн гривень.

Так, гранти отримають ТОВ «Бонелет» (Одеська обл.), ТОВ «Сад Переяслава» (Київська обл.), ТОВ «Органік Захід-груп» (Львівська обл.), ФГ «Житні лани» (Івано-Франківська обл.).

За останній місяць Ощадбанк опрацював заявки від 61-го агропідприємства і в результаті передав на розгляд Мінагрополітики 40 із них: 33 – на розвиток садівництва, 7 – теплиць. Робочі групи міністерства вже опрацювали 23 заявки і за чотирма вищезгаданими погодили надання гранту. Наразі на розгляді перебуває ще 1 заявка на отримання гранту для створення або розвитку тепличного господарства та 16 – на закладку саду.

За інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства України встановлені такі умови участі в програмі:
1. гранти надаються на будівництво однієї модульної теплиці орієнтовною площею 2 гектари (від 1,6 до 2,4 га) відповідно до типового проекту. Кількість створених робочих місць має бути не менше 40;
2. передбачено співфінансування з отримувачем у такому співвідношенні для першої 1000 заявок: не більше 70 % (але не більше 7 млн грн) вартості проекту будівництва модульної теплиці — за рахунок грантів, не менше 30 % — за рахунок коштів отримувача (власних або кредитних). Для всіх наступних заявок за рахунок грантів — не більше 50 % (але не більше 5 млн грн) вартості проекту будівництва модульної теплиці, за рахунок коштів отримувача (власних або кредитних) — не менше 50 %;
3. на грант може претендувати лише один отримувач із урахуванням пов’язаних із ним осіб;
4. реалізацію проекту будівництва модульної теплиці отримувач повинен здійснювати на землях, право власності та/або користування на які підтверджено належними правовстановлювальними документами на строк не менше семи років;
5. учасник програми зобов’язаний встигнути реалізувати проект за 12 місяців. Щонайменше протягом трьох років він має продовжувати діяльність у теплиці та сплачувати податки й збори.

Разом з грантом учасники проекту можуть залучити кредитні кошти за програмою «5-7-9». Грант виділяється виключно на створення теплиці, закупівлю посівних матеріалів, добрив та обладнання.
Також відбуватиметься контроль за реалізацією проекту будівництва теплиці. Протягом 3 років один раз на квартал відбуватиметеся моніторинг стану будівництва модульної теплиці та моніторинг стану провадження діяльності один раз на півроку. За результатами моніторингу, уповноважений банк буде інформувати Мінагрополітики про результати реалізації проекту.