Відтепер, внутрішньо переміщені особи, незалежно від регіону, отримають однакові права

Інформаційне управління
01 серпня 2022, 17:44


Президентом України підписано Закон України 2417-IX «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» щодо приведення окремих його положень у відповідність до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», який був прийнятий парламентом 18 липня 2022 року.

Як зазначив Заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Руслан Горбенко: «Відтепер всі внутрішньо переміщені особи, незалежно від регіону, з якого вони перемістились, зможуть реалізовувати в повному обсязі права, передбачені  Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»».   

Раніше законодавство розмежовувало внутрішньо переміщених осіб (далі – ВПО) за територіальним принципом та, фактично, давало змогу реалізувати всі передбачені Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» (далі – Закон) права лише для двох категорій ВПО:
       - які перемістились з тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим та м. Севастополя;
       - які перемістились з тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях.

Разом з тим, від початку широкомасштабного військового вторгнення держави-агресора на територію України в нас з’явилась велика кількість внутрішньо переміщених осіб з інших регіонів. У зв’язку із зазначеним не всі ВПО могли реалізовувати належні їм права. Наприклад, статтею 92 Закону від негативних наслідків невиконання грошових зобов’язань за кредитними договорами та договорами позики звільнялись виключно внутрішньо переміщені особи з тимчасово окупованих територій АР Крим та м. Севастополя, а також з окремих територій Донецької та Луганської областей.

Саме для усунення подібних несправедливих ситуацій мною та іншими членами нашого Комітету був розроблений відповідний законопроект (реєстр. №7449), який дуже швидко пройшов всю законодавчу процедуру і вже сьогодні став законом.

Відтепер всі внутрішньо переміщені особи, незалежно від регіону, з якого вони перемістились, зможуть реалізовувати в повному обсязі права, передбачені  Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».