Михайло Радуцький: відсьогодні антибіотики відпускаються в аптеках за електронним рецептом

Інформаційне управління
01 серпня 2022, 11:16


Голова Комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький повідомив, що сьогодні стартував перехідний період запровадження Е-рецепту на антибіотики, який триватиме до кінця року. Винятки – медичні заклади, що знаходяться на території бойових дій та в тимчасовій окупації. Там, як і раніше, можна отримати паперовий рецепт на антибіотики.

За його словами, профільне міністерство планувало запровадити електронний рецепт на антибіотики з 1 квітня, однак війна змінила плани.

Михайло Радуцький зазначив, що рецепт на антибіотики виписує лікар, який призначає лікування (сімейний лікар, лікуючий лікар.

«Лікар обстежує пацієнта. Якщо за медичними показаннями йому потрібно вживати антибіотики, то медик створює в електронній систему (ЕСОЗ) рецепт.  Виписати його може як лікар державного, так і приватного медичного закладу», — наголосив він.

Голова Комітету з питань здоров’я нації зазначив, що сьогодні розпочався перехідний період запровадження Е-рецепту на антибіотики. Він триватиме до кінця року. Другий етап – електронний рецепт на наркотичні засоби. Третій – на всі рецептурні медичні препарати.

«І наостанок нагадаю, що наш Комітет разом з МОЗ підготували законодавчі зміни, щоб нова система продажу препаратів повноцінно запрацювала. На порядку денному Верховної Ради перебувають два законопроєкти: перший (№ 7444) посилює контроль за відпуском лікарських засобів, другий (№ 7445) – вносить зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення встановленого порядку реалізації лікарських засобів. Зміни законодавства, якщо їх підтримає Верховна Рада, почнуть діяти через три місяці після завершення воєнного стану. Очікую, що найближчим часом парламент ухвалить ці законопроєкти», — заявив Михайло Радуцький.