Виступ Президентки Європарламенту Роберти Мецоли у Верховній Раді України

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
28 липня 2022, 16:53

 

Щиро дякую, шановний Президенте України, шановний Президенте Литви, шановний Голово Верховної Ради України, шановні народні депутати України! Дякую за те, що запросили мене сьогодні, це великий привілей, але це й велика відповідальність для мене як для Голови Європейського парламенту знов-таки ще раз мати цю честь звертатися до Верховної Ради України такого важливого дня.

День Української Державності завжди є важливим, але цього року ця дата набуває набагато більшого значення, бо вся Європа вшановує цей день із вами у солідарності, дружбі та європейському зв'язку, який, сподіваюся, незабаром стане офіційним.

Сьогодні ми вшановуємо не лише засади Української Державності, але й сміливість, прагнення та велике бажання українців боротися, щоби зберегти Українську Державність і територіальну незалежність, за всіх тих, хто помер та віддав своє життя.

Сьогодні символічний день не лише для України та українців, а й для всієї Європи. Це день, коли ми підтверджуємо нашу відданість Україні як європейській нації, нації, яка є вільною обирати своє майбутнє та пишається боротися за ті цінності, котрі нас об'єднують.

путін хоче майбутнього, де історію можна переписувати, де існують сфери впливу, де є «залізна завіса», де потужні мають право, де немає права на гідність. Зрозуміло, що росія хоче повернутися на той шлях, який ми вже залишили у підручниках з історії, де європейська свобода обирати, з ким співпрацювати та як інтегруватися, ставиться під питання. Для нього реальний ворог — це демократія, свобода та правда. Наш спосіб життя розглядається як загроза для автократії. І саме це сьогодні є «на кону». І це саме те, до чого ми не хочемо повертатися ніколи. Ми ніколи не приймемо вторгнення у мирну, незалежну країну як Україна. Ми ніколи не будемо закривати очі на ці жахи та злочини, скоєні рф на українській землі, те, що відбулося у Бучі,  Ірпені, Маріуполі та багатьох інших містах. Ми ніколи не забудемо, що понад шість мільйонів українців були змушені поїхати з країни. І ще вісім мільйонів стали внутрішньо переміщеними особами. І ми завжди, завжди будемо пам'ятати ту сміливість, те бажання й опір українців, ваш опір, людей, які боролися через біль, аби надихати весь світ. 

Шановні друзі, шановні колеги, хочу сказати, що ми з вами, завжди. Будемо з вами, коли ми будемо починати відновлення України. Цього дня ми пам'ятаємо та вшановуємо незалежну, суверенну Україну. Хочу вас запевнити, що Україна з нами, вона належить до націй, які мають цінності демократії, незалежності, правовладдя, поваги до прав людини. Ваше місце вже було визначено Володимиром Великим, ваше місце — серед європейських націй. І сьогодні у ваших руках цей смолоскип, щоби вести далі. Друзі, ви серед рівних, ми стоїмо поряд з Україною у часи трагедій і добробуту. І це не лише слова.

 

Надання Україні статусу кандидата у червні підтверджує наше прагнення бути з Україною пліч-о-пліч на шляху до вашого повноцінного членства в ЄС. Можливо, це буде нелегкий шлях, але Європейський парламент є вашим найпотужнішим другом, який допомагатиме на кожному кроці. Ми готові надавати вам експертні знання та консультації, аби посилювати демократію. Готові далі підтримувати Верховну Раду України та надавати будь-яку допомогу, щоби ви могли працювати за таких складних умов. Готові надавати будь-яку підтримку для того, щоби подолати наслідки війни росії в Україні.

Від імені Європейського парламенту я вас запевняю, що ми віддані та готові надавати всі ресурси, енергію й усі «ноу-хау», які у нас є, щоби допомогти Верховній Раді України, оскільки потужний парламент є вкрай важливим для стабільності будь-якої демократії. І ми будемо йти навіть далі.

Коли я була тоді з вами у Верховній Раді України у квітні, 1 квітня, я сказала, що ми разом будемо відбудовувати Україну, кожне місто та кожне невеличке селище: від Маріуполя до Ірпеня, від Херсона до Харкова.

Сьогодні я скажу навіть більше: це можливість трансформувати Україну, відновити її, зробити більш сучасною, сталою та стійкою.... Трастові фонди з питань солідарності й відновлення є нашими головними планами дій. Але ми знаємо, що Україні потрібні ресурси з різних джерел: із міжнародних фінансових установ, а також із приватного сектору та заморожених активів. І я вас запевняю, що Європейський Союз і далі шукатиме всі способи для досягнення цієї мети.

Європейський парламент разом із Верховною Радою України та далі буде координувати роботу, фінансову роботу, щоби знайти кошти для відновлення й реконструкції. І посилення українських державних установ відіграватиме вкрай важливу роль не лише для впровадження реформ, які мають бути постійно сталими, послідовними.

Друзі, ми знаємо, що ви та ваші громадяни не лише борються за вашу свободу, ви боретесь і за нашу свободу. І я знаю, наскільки це важливо для решти демократичного світу продовжувати надавати військову допомогу Україні. Я, як вам обіцяла, і вам, шановний Президенте України, 1 квітня, я та Європейський парламент і далі робитимемо все можливе, щоби дійсно ці цілі були досягнуті.

Шановний Президенте, Голово, депутати, друзі, дякую за вашу відданість Європі, дякую за ваші надзвичайні зусилля, за ваші жертви та власне прагнення у забезпеченні європейського бачення вашої країни, попри все.

Дякую вам за те, що стоїте та демонструєте світу те, що ви переможете. Слава Україні!