Комітет з питань аграрної та земельної політики: Румунія допомагає розширювати альтернативні логістичні шляхи для експорту української аграрної продукції

Інформаційне управління
28 липня 2022, 14:58

 

Румунія для України є одною з найважливіших стратегічних країн-партнерів, в першу чергу, в аграрній сфері. Через блокування росією портів Румунія взяла на себе значну частину потужностей з експорту українських зернових, а також і додаткову відповідальність за продовольчу безпеку світу.

Румунія вживає усіх заходів задля збільшення транспортування своєю територією українського зерна та зменшення загрози глобального голоду, робить внесок на європейському та міжнародному рівні, задіявши національні механізми надання прямої підтримки. Зокрема, держава приймає українське зерно залізницею, автомобільними шляхами, морем і по річці Дунай.

Україна та Румунія наприкінці березня розпочали переговори щодо експорту сільгосппродукції з України через європейські морські порти, у тому числі румунський порт Констанца.

Вже наприкінці квітня 2022 року Україна почала використовувати цей порт, як альтернативний логістичний маршрут, в обхід заблокованих росією морських портів. Перша партія у 71 тис. тон української кукурудзи була перевантажена 29 квітня в порту Констанца на судно класу Panamax для відправлення її одержувачу із третьої країни.

З липня порт Констанца використовує плавучий кран для навантаження сільгоспкультур, що прибувають по річці Дунай на баржах із України.

Румунський порт міста Констанци з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну перевалив понад 1,3 млн тонн зернових вантажів з України, у тому числі вже експортовано 940 тис. тонн, 360 тис. тонн, що залишилися, зберігаються в портових силосах і незабаром будуть експортовані за вже укладеними контрактами. Всього порт у першому півріччі 2022 року перевищив 37,5 млн тонн вантажів - на 17% більше, ніж за аналогічний період 2021 року.

Члени Комітету висловлюють вдячність Румунії за щоденні дієві заходи щодо збільшення логістичних маршрутів для забезпечення експорту українських зернових, бо Україна, як світова житниця, відіграє одну з провідних ролей для забезпечення продовольчої безпеки у світі.