Верховна Рада України прийняла Закон, яким скасовується норма, за якою в умовах воєнного стану можна затримувати людину без рішення суду до 9 діб

Інформаційне управління
28 липня 2022, 10:11

 

Верховна Рада України 27 липня 2022 року прийняла Закон України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення окремих положень досудового розслідування в умовах воєнного стану».

Законом вносяться зміни до відповідних положень Кримінального процесуального кодексу України з метою удосконалення деяких положень кримінального процесуального закону та забезпечення ефективного досудового розслідування в умовах дії воєнного стану.

Зокрема, відповідними положеннями Закону скасовується норма, за якою в умовах воєнного стану можна затримувати людину без рішення суду до 9 діб.

Відтепер строк затримання особи без ухвали слідчого судді, суду не може перевищувати строку, визначеного статтею 211 Кримінального процесуального кодексу України. Тобто, затриману без ухвали слідчого судді, суду людину не пізніше шістдесяти годин з моменту затримання мають звільнити або доставити до суду для розгляду клопотання про обрання стосовно неї запобіжного заходу.

Якщо в умовах воєнного стану наявні об’єктивні обставини, за яких цього зробити неможливо, то розгляд клопотання мають здіи?снювати із застосуванням технічних засобів (відеозв’язку) для забезпечення дистанціи?ноі? участі затриманоі? особи. Якщо й цього неможливо зробити, то людину повинні негаи?но звільнити. 

Також, на час воєнного стану змінюється порядок освідування підозрюваного, свідка чи потерпілого. Для того, щоб зібрати якомога більше доказів, освідування можна пройти добровільно, а в разі відмови його проведуть примусово на підставі постанови прокурора. Якщо цей процес буде потребувати роздягання, то присутніми можуть бути особи тієї ж статі, за винятком лікаря. Запис відео цього процесу можливий лише за письмової згоди.

Крім того, якщо прокурор не може видати дозвіл на видачу трупа родичам через активні бойові дії, то цей обов’язок покладається на слідчого після проведення судово-медичної експертизи та встановлення причини смерті.

Закон, з поміж іншого, встановлює нову нереабілітуючу правову підставу для закриття кримінального провадження на стадії досудового розслідування, а саме: смерть особи, яка підозрюється чи обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення і стосовно якої зібрано достатньо доказів для повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, однак не було повідомлено про підозру у зв’язку з її смертю, а також містить  низку інших пропозицій щодо удосконалення порядку здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану.