Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе: "Наразі в Україні немає чіткого механізму імплементації євроінтеграційних завдань"

Інформаційне управління
27 липня 2022, 18:35

 

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе та перший заступник голови Комітету Вадим Галайчук взяли участь у координаційній зустрічі «Євроінтеграція: порядок денний для Парламенту».

Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що Парламент не може працювати окремо, відірвано від планів Уряду, який є головним виконавцем Угоди про асоціацію з ЄС та всіх євроінтеграційних завдань, умов і вимог, які Україна отримала, щоби розпочати перемовини про членство з Європейським Союзом. «Ми знаємо, що вже понад місяць минуло з того моменту, як ми отримали ці вимоги. Поки чіткого плану дій на виконання цих пріоритетних завдань ми від Кабінету Міністрів не отримали», - сказала Голова Комітету. Вона поінформувала, що на 10 серпня заплановане засідання Комітету з тим, щоби отримати бачення Уряду пріоритетних завдань і конкретних кроків для виконання Україною умов, необхідних для початку перемовин про членство в ЄС. За словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, усі зацікавлені парламентарі зможуть долучитися онлайн до цього засідання та взяти участь в обговоренні.

Голова Комітету зазначила, що нові умови після отримання кандидатського статусу вимагають ще більш чіткого, скоординованого на загальнодержавному рівні, механізму виконання євроінтеграційних завдань: «Ми давно, ще з попереднього скликання Парламенту, говоримо про необхідність ухвалення закону, який би дав і створив механізм виконання завдань з європейської інтеграції, в тому числі і гармонізації нашого законодавства. Власне, цим не обмежуються наші завдання, і поки ця дискусія триває. Думаю, ми все таки дійдемо до того, що такий закон потрібен».

Іванна Климпуш-Цинцадзе повідомила, що зусиллями Комітету з питань інтеграції України до ЄС вдалося зупинити практику подання Урядом пропозицій щодо відступів від зобов’язань за Угодою про асоціацію з ЄС на період воєнного часу і наступного відновлення України: «Я дуже сподіваюся, що ми можемо уникнути спокуси продовжувати на невизначений термін ці обмеження чи відступи. Бо, насправді, що відбувається зараз - ми з вами робимо весь час кроки назад від тих здобутків, які би ми вже мали у європейській інтеграції. І наші 63% виконання Угоди про асоціацію вже не відповідають реальному стану з усіма тими відступами, які ухвалила Верховна Рада та Кабмін».

Голова Комітету також нагадала про важливість перегляду Пульсу Угоди - інструменту, який дозволяє відстежувати виконання Україною своїх зобов’язань на шляху євроінтеграції: «Коли його (Пульс Угоди) готували - то ми ніколи не могли передбачити, що нам доведеться мати там колонки, які б відображали те, де ми відкотилися назад, бо ми увесь час думали, що ми тільки будемо просуватися вперед. І це, як на мене, теж серйозний виклик, бо коли Європейська Комісія буде аналізувати реальний стан справ, то, очевидно, що всі наші відкочування назад стануть явними, навіть якщо ми їх сьогодні подаємо як такі, що є досягненнями».

Іванна Климпуш-Цинцадзе привітала наміри керівництва Парламенту вдосконалити процес ухвалення рішень, які стосуються європейської інтеграції і забезпечити реальну відповідність нормативних актів, законів, які ухвалюються в Парламенті, зобов’язанням України перед європейськими партнерами. Водночас вона зауважила, що у Парламенті був зареєстрований проєкт постанови без урахування точки зору профільного Комітету з питань інтеграції України до ЄС. Цей проєкт створює правову невизначеність і розмиває роль Комітету з питань європейської інтеграції на користь примарних планів роботи підкомітетів з євроінтеграції у кожному окремому Комітеті ВР. «Я справді думаю, що це не працююча ідея, але якийсь компроміс ми знайшли і будемо пробувати обговорювати це сьогодні на засіданні Комітету. Якщо колеги підтримають цей компроміс, на який ми вийшли - спробуємо працювати за новим алгоритмом. Але це точно означає суттєве збільшення спроможності залучення фахової експертизи як на рівні Уряду, так і на рівні ВР, включно з секретаріатом нашого Комітету, включно з навчанням усіх секретаріатів усіх комітетів для того, щоби вони могли надавати фахову допомогу парламентарям при роботі над профільними секторальними законопроєктами. Я сподіваюся, що у нас буде така допомога і що ми створимо інституційну спроможність, без якої ми точно не рухнемося у напрямку євроінтеграції», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.