ЄС може подвоїти імпорт української електроенергії

Інформаційне управління
27 липня 2022, 13:45

Єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон під час прес-конференції у Брюсселі після закінчення неформальної зустрічі міністрів енергетики країн-членів ЄС заявила, що вже цього тижня Європейський Союз зможе подвоїти імпорт української електроенергії, повідомляє «Європейська правда».

«Я продовжуватиму підтримувати повноцінну торгівлю електричною енергією з Україною. Перший комерційний транскордонний обмін розпочався наприкінці червня з Румунією та у липні зі Словаччиною, - заявила Кадрі Сімсон, - оператори європейської мережі передач зустрічаються на цьому тижні і обговорюватимуть збільшення потужності перетину».

Єврокомісарка додала, що збільшення імпорту електроенергії з України дозволить Європейському Союзу частково компенсувати нестачу газу внаслідок розв’язаної росією енергетичної кризи.

Також Кадрі Сімсон нагадала, що українська та молдавська мережі електропередач були синхронізовані з європейською в рекордні терміни.

Раніше керівник НЕК «Укренерго» заявляв, що нарощення експорту не несе ризиків для внутрішнього ринку, а Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг обов’язково подбає про те, щоб на внутрішньому ринку за жодних обставин не було дефіциту електроенергії.