Голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду: "Зберегти цьогорічний врожай - наше першочергове завдання"

Інформаційне управління
12 липня 2022, 10:12

 

Народні депутати зареєстрували у парламенті законопроект №7548, який звільняє від оподаткування ввізним митом імпорт мішків, рукавів та спецобладнання для зберігання зернових прямо на полях. Це шанс врятувати урожай в умовах заблокованих портів та переповнених сховищ.

За словами автора законопроекту, народного депутата, Голови Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександра Гайду, в Україні вже зібрали і намолотили понад 1 млн тонн врожаю. Очікуваний прогноз - близько 50 млн тонн. Однак темпи експорту минулорічного врожаю низькі - близько 2,2 млн тон за червень. Це означає, що потужностей працюючих елеваторів не вистачить, аби зберегти збіжжя минулого і цього років.

«На жаль, частина аграріїв вже продають зібране нижче собівартості. Деякі навіть не знають, чи збирати взагалі. Це не вихід із ситуації, а удар по кожному господарству, продбезпеці держави та всього світу. Якщо ми зараз не активізуємося, а експортні шляхи не розширяться, у жовтні наші елеватори переповняться, аграрії розпродадуть урожай за безцінь, не зможуть виплачувати орендну плату і зрештою відмовляться сіяти наступного року. Аби цього не сталося, маємо сьогодні створити усі мови, аби зберегти врожай і підтримати наших аграріїв. Пільгові умови для закупівлі рукавів - один з таких способів», - зазначив Олександр Гайду.

За оцінками експертів Україні зараз потрібно до 80 тисяч таких рукавів. Звільнення від ввізного мита здешевить їхню вартість та пришвидшить процедуру закупівлі.