Австрія виводить газпром з найбільшого газового сховища у країні

Інформаційне управління
06 липня 2022, 15:34

 

Уряд Австрії заявив про рішення забрати у російського «газпрому» підземне сховище у Зальцбургу, застосовуючи закріплений в контракті принцип «використовуй або втрачай» («use it or lose it»).

Причиною такого рішення стала «систематична нездатність «газпрому» заповнювати свою частину потужностей».

Про рішення заявила міністерка енергетики Леонора Гевесслер під час прес-конференції, додавши, що газовий регулятор е-Control вже почав процес виведення «газпрому».

«Якщо клієнти не зберігають газ, то потужності потрібно передати іншим. Це критична інфраструктура, вона нам потрібна зараз у такій кризі. Саме це зараз відбувається у випадку з «газпромом» і його сховищами Гайдах», - сказала Леонора Гевесслер.

Підземне сховище газу Гайдах - найбільше підземне сховище газу в Австрії, розташоване недалеко від Зальцбурга. Потужностями ПСГ керують кілька операторів, найбільшим з яких є GSA, дочірня компанія газпрому. Станом на 4 липня її частина в ПСГ, за даними асоціації Gas Infrastructure Europe, заповнена на 0%. Потужності іншого оператора ПСГ - компанії Astora - заповнені на 50,8%. Загалом по Австрії цей показник становить лише 46,29% при встановленому рівні в 80%.

Оскільки «газпром» не використовує свої потужності, у травні уряд Австрії попередив російську фірму про передачу сховища іншим компаніям у випадку його подальшого невикористання. 1 липня набув чинності Закон, який дає змогу це зробити, повідомляє Reuters.

Австрія отримує близько 80% газу з росії, але після початку повномасштабної війни в Україні, Австрія звинувачує москву у використанні газу як зброї у геополітичній боротьбі. Побоюючись, що росія може не заповнити свої об?єми в ПСГ, Австрія розглядає альтернативних суб’єктів управління сховищами та намагається диверсифікувати джерела заповнення газових сховищ.