У світі погіршується продовольча безпека, - зазначають у Комітеті з питань аграрної та земельної політики

Інформаційне управління
06 липня 2022, 12:14

Єдина причина глобальної продовольчої кризи - військова агресія росії проти України.

Наша держава вже багато років бере участь у забезпеченні продовольчої безпеки світу, експортуючи більшу частину врожаю зернових до країн Європи, Азії та Африки. На сьогодні немає можливості знайти альтернативу довоєнним обсягам постачання на світовий ринок продуктів харчування з України та швидко замінити нашу сільськогосподарську продукцію іншими виробниками. Це неможливо буде зробити, навіть у перспективі найближчих 3-5 років.

Є країни, які дуже сильно залежать від нашого зерна - це Єгипет, Ємен, Ліван. Споживачі в країнах, де продовольча криза вже стала помітною, відчувають її подвійний негативний ефект. По-перше, продукція подорожчала, бо світові ціни побили рекорд насамперед через військову агресію росії, а, по-друге, продуктів харчування стало менше, адже в Україні і досі залишаються заблокованими мільйони тон зерна минулорічного врожаю.

За чотири місяці від початку повномасштабної війни Україні вдалось експортувати лише 5,2 млн тонн сільськогосподарської продукції, у той час як до 24 лютого ми експортували 4-5 млн тонн зерна щомісяця через наші морські порти.

І це на тлі того, що в Україні розпочато жнива-2022 і нагальним залишаються питання зберігання та вивезення вже цьогорічного врожаю.

Неможливість експорту з України врожаїв минулого та цього року, зменшення площ під озимими та ярими зерновими культурами і далі спричинятиме зростання світових цін на продукти харчування, а наслідки продовольчої кризи внаслідок дій агресора світ буде відчувати ще роками.