"Нам доведеться зростати щонайменше вдвічі швидше, ніж ми падали" - Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха про відновлення вітчизняної економіки

Інформаційне управління
06 липня 2022, 10:56

«Ми безсумнівно вже багато прочитали і ще більше прочитаєте про те, що обговорювалось на у Луґано.» - інформує Голова Комітету Дмитро Наталуха.

«Я коротко розповім вам про дещо особливе, що обговорювалось на URC2022 у Луґано, у стінах Ukrainian-Swiss Business Association за ініціативи українського і швейцарського бізнесу, але про що поки що ніхто ще не пише. Поки що.

Коротко це можна сформулювати наступним чином: «Треба бігти з усіх ніг, щоб тільки залишатися на місці, а щоб кудись потрапити, треба бігти як мінімум удвічі швидше» Л.Керролл, «Аліса в країні див».

Справа в тому, що наша ситуація, без перебільшення, безпрецедентна в новітній історії. Ми маємо безпрецедентний спад, тож відновлення також має бути безпрецедентним.

Ми повинні бігти швидше, ми повинні швидше рости, швидше перебудовуватися. Ми повинні мати швидку економіку (fast economy), швидкі державні послуги, загалом нам потрібна дійсно швидка держава (fast state).

Якщо ваша економіка перед кризою коштувала $100 і скоротилась на 50% до $50, то щоб повернутись до передкризового рівня вона має вирости на 100%, а не на обсяг падіння. Просто тому, що зростання економіки вартістю $50 на 50% поверне дасть результат у лише $75.

Ось така елементарно проста математика, яка показує чому «щоб кудись потрапити, треба бігти як мінімум удвічі швидше», як писав Керролл.

Чому нам доведеться зростати щонайменше вдвічі швидше, ніж ми падали. Тому, ключове слово тут - «швидше». І акцент відбудови, на моє глибоке переконання, має бути зроблений саме на швидкості процесів і на інтенсифікації транзакцій.

Ми мусимо побудувати “fast economy”, яка стане основою “fast state” - можливо, найшвидшою державою на континенті.

Бізнес розуміє цінність цього і потенційні позитивні наслідки, держава ж тепер має зрозуміти, що fast state - це український інтерес.

Все попереду. Ми пересилимо