Члени Комітету з питань державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування взяли участь у міжпарламентському діалозі "Парламент та план відновлення"

Інформаційне управління
05 липня 2022, 09:42

 

Голова Комітету Андрій Клочко, Заступники голови Комітету Олена Шуляк та Аліна Загоруйко  взяли участь у міжпарламентському діалозі «Парламент та план відновлення», який відбувся на майданчику посольства України у Швейцарській Конфедерації.

Очільник Комітету зазначив, що план заходів з післявоєнного відновлення та розвитку України включає і напрям «Місцеве самоврядування»:

«Для нас принципово продовжити реформу децентралізації, адже її успішна реалізація впливає на зниження рівня корупції, вдосконалення управління територіями та ресурсами, і головне – на покращення добробуту громад в цілому та кожного громадянина зокрема. Нам необхідно провести аналіз та коригування регіональних стратегій розвитку та стратегій розвитку територіальних громад для швидкої відбудови відповідних населених пунктів і регіонів, відновлення інфраструктури.

Важливими також є питання:

вивчення та аналізу міжнародного досвіду щодо механізмів будівництва захисних споруд, та врахування відповідних стандартів під час відбудови та нового будівництва;

підтримка внутрішньо переміщених осіб, в тому числі шляхом будівництва тимчасового та постійного житла;

забезпечення партнерства територіальних громад у поствоєнний період для вирішення спільних проблем.

залучення провідних іноземних фахівців з метою напрацювання технічних рішень відбудови населених пунктів і регіонів з урахуванням кращих світових практик і технологій. Успішне вирішення цих питань можливе за тісної співпраці влади, бізнесу та суспільства, яка базуватиметься на діалозі та довірі один до одного. Голова Комітету зазначив, що Швейцарська Конфедерація має надзвичайно успішний досвід такого діалогу та його законодавчого унормування, включаючи національний та місцеві референдуми.

Про інститут публічних консультацій та законопроект щодо розширення інструментів участі на місцевому рівні, наголосила Аліна Загоруйко, Заступник Голови Комітету, голова підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Комітету:

«Народними депутатами разом з експертами було розроблено законопроект щодо розширення інструментів участі на місцевому рівні. В нас відбулась реформа децентралізації, виборча реформа і логічним кроком є розширення інструментів безпосередньої участі громадян в місцевому самоврядуванні. Це сприятиме розширенню горизонтальних зв’язків на локальному рівні, а також врахуванню інтересів мешканців громад. Адже місцеве самоврядування, це те, що вливає на повсякденне життя громадян безпосередньо. Тому, кожен має отримати можливість впливати на відповідні рішення.

До переліку інструментів, які ми пропонуємо закріпити у законодавстві, ми відносимо:

1) місцеві референдуми;

2) загальні збори;

3) місцеві ініціативи;

4) громадські слухання;

5) електронні петиції;

6) участь жителів у розподілі коштів місцевого бюджету;

7) публічні консультації;

8)громадська оцінка (експертиза) діяльності виконавчих органів ради та посадових осіб;

9) консультативно-дорадчі органи при органах місцевого самоврядування та їх посадових особах;

Більшість з цих інстиументів використовувались органами місцевого самоврядування, проте, вимоги до їх реалізації не були законодавчо закріплені, що давало можливість органам місцевого самоврядування встановлювати відповідні вимоги на власний розсуд, а тому, траплялись випадки, коли при юридичній наявності відповідного інструменту, фактично його було реалізувати нереально.

Саме цю проблему парламент і хоче вирішити. Парламент перманентно працює над тим аби рішення в державі на всіх рівнях приймались відкрито, прозоро та інклюзивно. Ми усвідомлюємо, що ми є і маємо залишатись локомотивом відповідних змін, особливо у період повоєнного відновлення України»- вказала А.Загоруйко.