Комітетом з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування у партнерстві з програмами Ради Європи, Міністерством розвитку громад та територій проведено засідання Спільної ініціативи "Добре демократичне врядування в Україні: рух вперед у повоєнний період"

Інформаційне управління
02 липня 2022, 09:49

 

Метою заходу, який відбувся 29 червня 2022 року, стало обговорення кроків подальшої співпраці з Радою Європи на основі «дорожньої карти в сфері місцевого самоврядування і виборів».

Керівник Департаменту демократії і врядування Генерального директорату - II з питань демократії Генерального секретаріату Ради Європи Даніель Попеску зазначив, що підтримка Ради Європи в рамках згаданої спільної ініціативи буде зосереджена на удосконаленні законодавства та практики у чотирьох сферах: місцевого самоврядування, адміністративно-територіального устрою, публічної служби та виборів. Ці сфери були визначені проектом Плану відновлення за напрямом «Місцеве самоврядування», розробленим в рамках роботи Національної ради з відновлення України від наслідків війни, а також з урахуванням пріоритетів українських партнерів, передусім  Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Міністерства розвитку громад  і територій України та Центральної виборчої комісії.

Директорка Директорату людської гідності, рівності та врядування Ради Європи Клаудіа Лучіані:

«Рада Європи продовжує підтримувати Україну. Ми є твердими у намірі продовження співпраці за напрямом децентралізації, яка широко визнана однією з найуспішніших в Україні, зокрема Європейським Союзом і ми пишаємось внеском Ради Європи в цю реформу. Але також ми готові допомагати вирішувати нові складні завдання, які стоять перед Україною. З огляду на отримання статусу кандидата на вступ у ЄС, важливо щоб у майбутньому вибори відбулися на найвищому рівні».

Після повномасштабної агресії росії, перед Україною постали нові виклики, що потребують як нагального вирішення, так і відновлення в післявоєнний  період.

Голова Комітету Андрій Клочко зазначив, що для України дуже принципово продовжити реформу децентралізації, яка є важливою реформою на шляху демократичних перетворень в Україні, утвердження принципу верховенства права та наближення України до ключової мети - досягнення Копенгагенських критеріїв та членства в ЄС. Важливість успішного завершення реформи децентралізації ще й в тому, що вона, як на думку експертів, так і за результатами соціологічних досліджень, вважалась однією з найуспішніших реформ в Україні останніх років. І це реформа не тільки про місцеве самоврядування. Її успішна реалізація впливає і на зниження рівня корупції, і на вдосконалення управління територіями та ресурсами, і головне - на покращення добробуту кожного громадянина.