Візит делегації Великого Герцогства Люксембург на чолі з Прем’єр-міністром Великого Герцогства Люксембург Ксав’є Беттелем

Інформаційне управління
21 червня 2022, 21:50

Верховну Раду України відвідав Прем’єр-міністр Великого Герцогства Люксембург Ксав’є Беттель.

Він мав зустріч з Головою Верховної Ради України Русланом Стефанчуком.

На початку зустрічі Руслан Стефанчук подякував делегації Великого Герцогства Люксембург за приїзд до України у період, коли йде повномасштабна війна, та за військову, фінансову та гуманітарну допомогу.

Голова Верховної Ради під час зустрічі зазначив, що «у допомозі на євроінтеграційному шляху нашої країни має значення голос кожної країни Європейського Союзу, незалежно від її розміру».

Прем’єр-міністр Великого Герцогства Люксембург Ксав’є Беттель висловив щире захоплення українським народом, його мужністю та терпінням.

Він підтримав прагнення українського народу зберегти свою територіальну цілісність та закликав всі інституції  країни робити все необхідне для того, «щоб підтримати і утримати цю єдність українського народу».

Ксав’є Беттель запевнив своїх українських колег у підтримці та продовженні санкцій проти країни-агресора. В цьому питанні, на його думку, є також важливими контакти України із країнами як Європи, Азії, так і, особливо, Африки, де «вага російської нафти настільки велика, що грошовий станок буде продовжувати працювати». Це потрібно для того, щоб і на цьому континенті розвінчувати російські брехливі наративи про домінування росії у світі.

Прем’єр-міністр підтримав прагнення України щодо відшкодування збитків і репарацій, наголосивши, що росія «має бути засудженою в межах кримінального процесу за скоєні злочини, які не можна ігнорувати». Але це потребуватиме часу та терпіння України, для того, щоб увесь процес відбувався у виключно юридичній площині із дотриманням усіх норм міжнародного права.

Наостанок він висловив надію на правильне рішення європейських країн у підтримці України та наданні їй статусу кандидата.