Олександр Корнієнко: У Конституції, а значить в серці кожного українця, прописано, що Україна нерушима в своїх кордонах

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
28 червня 2022, 19:49

На цьому Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко наголосив в ефірі телемарафону « UA разом».

За його словами, у часи війни Основний Закон стає опорою та гарантією того, що Україна є незалежною, недоторканою та цілісною країною.

«Конституція — це Основний Закон і він  залишається таким під час важких подій, які переживає Україна. Ми працюємо відповідно до Конституції і більшість прав і свобод продовжують гарантуватися для громадян:  територіальна цілісність, недоторканість і розповсюдження нашого суверенітету на всю територію України. Це я повторюю для наших ворогів, які зазіхають на ці постулати. У Конституції, а значить і в серці кожного українця, прописано, що Україна нерушима в своїх кордонах», — підкреслив Перший віцеспікер українського Парламенту.

За його словами, Верховна Рада України, як єдиний законодавчий орган, продовжує свою роботу чітко та злагоджено і під час війни, щоб гарантувати українцям виконання всіх статей Конституції, де прописані повноваження Парламенту, крім внесення змін до Основного Закону, що неможливо під час війни.

«Разом із Головою Верховної Ради України  Русланом Стефанчуком і більше ніж 226 народними депутатами ми внесли законопроект для дистанційного голосування. Там чітко визначені всі можливі запобіжники та  обмеження: не можна вносити зміни в Конституцію, не можна голосувати будь-які питання, що стосуються війни/миру. Але цей закон поки потребує політичної дискусії. Вона триває в стінах Парламенту, як і має бути», — розповів Олександр Корнієнко та додав, що за час війни Парламент посилив свою законодавчу роботу і вже ухвалив більше 150 актів.

«Адаптуємо українське законодавство під потреби військового часу, приймаємо важливі звернення до світової спільноти, до парламентів, до міжнародних організацій. Парламент виступає майданчиком для прийому міжнародних гостей найвищого рівня: в стінах Парламенту виступали президенти Польщі і Словаччини, спікери різних країн, онлайн зверталися прем’єр-міністри Данії, Нідерландів і Великої Британії. Верховна Рада  працює і є точкою політичного збору всіх потреб суспільства», — зауважив Перший заступник Голови Верховної Ради України.

Зокрема, закцентував Олександр Корнієнко, велика робота проведена для ухвалення важливих євроінтеграційних законів.

«Це продовження нашого поступу до Європи, який триває давно.  Згадаємо слова Президента України про те, що «нам не дали цей статус, а ми цей статус давним-давно заслужили», отримали своєю боротьбою за європейські цінності на полі битви проти російської фашистської федерації, і, звичайно, тими реформами, які відбувалися в України протягом останніх восьми років, після Революції Гідності», — зазначив Олександр Корнієнко.

Він також нагадав, що Україна вже суттєво просунулася у підготовці й голосуванні євроінтеграційних ініціатив, але роботи попереду ще багато, зокрема, у сфері адаптації українського законодавства до європейського.

«Нам слід ще багато інтегрувати «євродиректив» в наше законодавство: від енергетики до прав людини. Сьогодні працюємо над тим, як саме Верховна Рада України буде рухатися по цьому пакету законів. Маємо щорічний «план законопроектних робіт», який  потребує адаптації та оновлення,  відповідно до тих задач і перспектив, що з’явилися у зв’язку із отриманням Україною  статусу кандидата до ЄС», —  зауважив Олександр Корнієнко.