Народні депутати України відпрацювали дипломатичним батальйоном в Ірландії

Інформаційне управління
27 червня 2022, 18:07

Українські парламентарі - Леся Василенко, Альона Шкрум, Ростислав Тістик та Дмитро Наталуха відпрацювали дипломатичним батальйоном у столиці Ірландії - місті Дублін.

Народні депутати України мали зустрічі з Прем’єр-міністром Ірландії Міхал Мартіном та Віце-прем’єр-міністром Лео Варадкаром.

Також зустрічались - із Міністром закордонних справ Саймоном Ковені, Міністром фінансів Паскаль Донох’ю, Міністром освіти Джозефа Медіганом, Міністром житлового будівництва, місцевого самоврядування та спадщини Дарра О’Брайєном, Міністром у справах дітей та рівності Родерік О’Горманом, Спікерами верхньої та нижньої палат Парламенту Ірландії Марком Дейлі та Шоном О'Фарілом, членами комітету закордонних справ ірландського Парламенту.

Як зазначають народні депутати, відповідно до коаліційної угоди, що зараз працює в ірландському Парламенті, спочатку голова однієї партії - працює на посаді Прем’єр-міністра (і зараз це - пан Міхал Мартін). А буквально вже в грудні - його замінить голова іншої партії - Лео Варадкар (який зараз обіймає посаду Віце-прем’єр-міністра). Тому було абсолютно важливо спілкуватись із ними обома.

Під час спільної зустрічі з Прем’єр-міністром Міхал Мартіном та Віце-прем’єр-міністр Лео Варадкаром, українські депутати говорили про підтримку нашого кандидатства та членства в ЄС, враховуючи особливо, що Ірландія - головує зараз у Раді Європи.

Йшлося і про допомогу Україні від Ірландії по роботі з іншими країнами-членами Європейського союзу.

Народні депутати України зазначають, що ірландці, як ніхто, знають, що таке голод, бо мали власний страшний голодомор та велику міграцію у своїй історії.

Тому на сьогодні Україні дуже потрібна допомога Ірландії по розблокуванню українських портів і в ООН, і в інших міжнародних організаціях, і в співпраці з країнами Африки та Близького Сходу. Адже Росія використовує голод, як зброю. І її блокування нашого експорту зерна вже восени може принести голод більше, ніж 1 млрд населення на планеті.

Говорили також і про те, що зараз дуже потрібно Україні. Це, зокрема, те, щоб Ірландія збільшувала свою частку фінансування для допомоги Україні у Євросоюзі; більше гуманітарної допомоги по конкретних питаннях; інвестиційні проекти та відновлення.

Піднімались питання і про надання Україні нелетальної зброї та інші питання, які поки що українські депутати розголошувати не можуть.

Також мали розмову про збільшення, посилення та підтримку по санкціях проти РФ та механізму щодо використання заморожених активів Росії для конфіскації та відновлення України.

Українські парламентарі відзначають, що в останній день візиту - було повідомлено про готовність ірландської компанії будівельних матеріалів - Kingspan (що базується в Кавані) - стати першою компанією у світі, яка прямо зараз збирається інвестувати 200 мільйонів євро у створення будівельного технологічного хабу в Україні.

Нардепи повідомляють, що інвестиції мають зайти в Україну вже до кінця літа!

Також члени української делегації висловили подяку ірландцям за 35 тис. уже прийнятих в Ірландії українців, які знайшли там прихисток. І створення для них чи не найкращих умов з усіх європейських країн.

Депутати зазначають, що, насправді, Ірландія готова приймати українців і більше, і не ставить жодного ліміту на кількість українських переселенців. Хоча, звісно, у самій Ірландії є проблеми з житлом, тому на сьогодні декілька тисяч українців розміщуються в найбільших ірландських готелях, які «викупив» Уряд Ірландії на 1-2 роки, і де українці знайшли житло. А це - гідний приклад справжнього друга України!